Podrškom Fonda omogućeno zaposlenje 523 osobe s invaliditetom u FBiH

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH saopćio je danas da su, po tek okončanom javnom pozivu, odobrena sredstva kojim će biti omogućeno zaposlenje za ukupno 523 osobe s invaliditetom u Federaciji.

– Na svaki propisno podneseni zahtjev za dodjelu sredstava za novo zapošljavanje odgovoreno je pozitivno. Takvo stoprocentno udovoljavanje pristiglim aplikacijama za novčanu podršku sigurno predstavlja rijedak slučaj u državi, pa i šire – navode iz Fonda.

U saopćenju za javnost pozivaju osobe s invaliditetom da se putem internet stranice Fonda fond.ba ili lično u prostorijama Fonda informiraju o svojim pravima i mogućnostima podrške njihovom uposlenju i profesionalnoj rehabilitaciji da bi spremno dočekali naredni javni poziv Fonda za dodjelu sredstava koji će biti objavljen do kraja ove godine.

Podsjećaju da je, u periodu 2010 – 2015. podržano zaposlenje 652 osobe s invaliditetom, a od 2015. podržano je zapošljavanje 2.706 osoba s invaliditetom.

– U skladu sa zakonskom obavezom, Fond trenutno vrši kontinuirano refundiranje novčanih naknada i plata za više od 1.950 zaposlenih osoba s invaliditetom, dok su na kraju 2014. godine vršene refundacije za zanemariv broj osoba s invaliditetom – ističe se.

Napominju i da je Fond u protekle tri godine održao više stotina prezentacija širom Federacije u BiH, a samo u prošloj godini čak 34 informativne prezentacije o načinima i mogućnostima podrške zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom.

Cilj prezentacija je potaknuti što više poslodavaca da zapošljavaju osobe s invaliditetom, uz zagarantovanu podršku Fonda svima koji se odluče na taj društveno odgovoran korak.

– Fond poziva poslodavce širom Federacije BiH da ispunjavaju svoju obavezu (bilo uplatom posebnog doprinosa kojim omogućavaju zapošljavanje osoba s invaliditetom, bilo neposrednim zapošljavanjem osoba s invaliditetom). Ako se poslodavci odluče uposliti osobu s invaliditetom, mogu računati na punu podršku Fonda u stručnom, savjetodavnom i finansijskom smislu u skladu sa zakonom – naglašeno je.