Položen kamen temeljac za izgradnju Muzičke škole u Tuzli

Položen je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade za dvije tuzlanske muzičke škole: Osnovnu i Srednju. Svečanost su priredili Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla i domaćini, direktori i profesori muzičkih škola. Prema planu izgradnje učenici bi u novoj zgradi mogli dočekati narednu školsku godinu.

novinar Azra Mešić

Simboličnim polaganjem kamena u beton zvaničnici Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle ozvaničili su izgradnju zgrade za učenike tuzlanskih muzičkih škola.

  • Ovom školom otvaramo vrata mladim ljudima, koji su talentirani koji će se razvijati na naslijeđu koje su već utemeljili značajni muzički stvaraoci svijeta, kazao je ovom prilikom Kadrija Hodžić, premijer TK.

Devet godina otkako su staru zgradu Muzičke škole napustili njeni učenici i godinu od njenog rušenja, više od 500 osnovaca i srednjoškolaca pohađalo je nastavu u učionicama Osnove škole Centar u Tuzli.

  • Čak imamo pojedinih predmeta gdje je dislocirana nastava poput baleta, naglasio je Nedim Suljić, direktor Osnovne muzičke škole u Tuzli dodajući da ova vrsta obrazovanja traži i prilogođene prostorije.

Ako sve bude po planu na mjestu stare zgrade već do početka naredne školske godine imat će novi namjenski prostor za učenje, vježbanje i prezentaciju naučenog.

  • I ovo je veliki korak, da se zbog memorije mjesta Muzička škola gradi baš ovdje. Da se markica pomjeri malo sjevernije od rascjeda, jer se zbog njega zgrada bila iskrivila i da se napravi namjenska Muzička škola, kazao je za RTVTK Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Komentirajući izgled buduće škole direktor Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla Dejan Milkunić, izrazio je zadovoljstvo.

  • To je jedna velika stvar za funkcionisanje svih učenika, profesora i njihovih roditelja. A još jedna velika stvar će se dogoditi. Mi ćemo imati i jednu koncertnu dvoranu, istakao je.

Koncertna dvorana bit će na raspolaganju i za druge kulturne vanškolske aktivnosti. Bit će značajna za cijeli Tuzlanski kanton, kao i ostale prostorije u novoj školi.

  • Riječ je o prostorijama koje moraju imati jednu posebnu akustiku i s tog aspekta izražavam zadovoljstvo da je ovo namjenski objekat koji će pokazati kako treba da izgleda jedna Muzička škola, kazao je za RTVTK Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Za unutarnje opremanje trebat će dodatnog novca. Zasad je Vlada osigurala dovoljno za prvu fazu, odnosno izgradnju škole, pokrivanje, ugradnju stolarije i fasadu.

  • Za ovu prvu fazu Vlada Tk je dosad obezbijedila 1.000.500 KM, dok je od strane UNDP-a došla nagrada, odnosno donacija od 100.000 dolara i Grad Tuzla je učestvovao sa 70.000 KM, pojasnio je Elvis Baraković, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Teško je procijeniti ukupnu finansijsku konstrukciju, kažu nadležni, jer cijene građevinskog materijala i rada svakodnevno rastu, ali će Vlada preuzeti na sebe obavezu da obezbijedi dovoljno novca i za završetak ove školske zgrade, poručili su sa radilišta.