Tri nagrade za Narodno pozorište Tuzla sa jubilarnih 40. Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine

U subotu su svečanom dodjelom nagrada najboljim predstavama završene jubilarne 40. Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu. Na najstarijem festivalu profesionalnih bosanskohercegovačkih pozorišta publika je imala priliku pogledati 10 predstava, te uživati i u bogatom pratećem programu. Među nagrađenima ponovno Narodno pozorište Tuzla.
Narodno pozorište Tuzla sa jubilarnih 40. Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine kući je donijelo tri nagrade. Ansambl predstave „Kreketanje„ nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje. Po ocjeni žirija u Jajcu „Kreketanje“ Almira Bašovića je najbolji dramski tekst, a Kemal Bašić je proglašen najboljim dramaturgom. Ovim nagradama je na najbolji mogući način nastavljen vrlo uspješan niz učešća našeg pozorišta na najstarijem festivalu profesionalnih pozorišnih kuća u Bosni i Hercegovini.
-„Ovo je iz Jajca deseta nagrada u posljednjih par godina što nas svrstava u red najnagrađivanijih pozorišnih kuća u BiH. Na to smo vrlo ponosni. – rekao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.
Podsjećamo, nakon uspješne martovske premijere predstave “Kreketanje” po tekstu Almira Bašovića, a u režiji Aleša Kurta i velikog broja izvođenja pred tuzlanskom publikom ova je predstava u ljetnim mjesecima krenula u svoj festivalski i gostujući život. Izuzetno pozitivne kritike najistaknutijih pozorišnih kritičara regiona, kao i fantastične reakcije publike širili su glas o neobičnoj i zanimljivoj predstavi iz Narodnog pozorišta Tuzla. Predstavu je nakon tuzlanske, živiničke i sarajevske publike imala priliku vidjeti i publika u Novom Sadu, u sklopu, u ovom trenutku, najvećeg pozorišnog festivala na ovim prostorima, 66. Sterijnom Pozorju. Nakon Pozorja početkom jula predstava je izvedena u sklopu 23. Teatar festa “Petar Kočić” u Banjoj Luci gdje takođe Narodno pozorišta Tuzla nastupa po prvi puta. I nakon jubilarnih 40. Pozorišnih igara u Jajcu turneja predstave Krekeanje nastavlja dalje.
-„Nakon 40. Pozorišnih igara u Jajcu, već krajem ove sedmice putujemo na 20. Festival bh. drame u Zenici, potom slijedi nastup na International theatre festival “Skupi” u Skopju, te 61. Internacionalni teatarski festival MESS gdje smo prošli zvaničnu selekciju među najboljim pozorištima iz cijelog svijeta.„ – kaže Ćatibušić.
Sasvim sigurno da nakon vrućeg ljeta sa puno pređenih kilometara ovu predstavu očekuje podjednako uspješna jesen, jer se nakon turneje vraćaju i pred tuzlansku publiku uz nadu da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će pozorišne sale ponovo biti pune.