Ponovo aktivan vulkan na Baliju: Izbacuje pepeo i dim u visini od 2.500 metara

– Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik Nacionalnog ureda za borbu protiv prirodnih katastrofa, izjavio je da je najviši stepen opasnosti na snazi još u krugu od deset kilometara

DŽAKARTA (AA) – Vulkan Agung, na indonezijskom ostrvu Baliju, ponovo je počeo izbacivati pepeo i dim, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Centra za vulkanologiju i smanjenje geoloških opasnosti naveli su da je nakon manje eksplozije vulkan izbacivao pepeo i dim u visini od 2.500 metara.

Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik Nacionalnog ureda za borbu protiv prirodnih katastrofa, izjavio je da je najviši stepen opasnosti na snazi još u krugu od deset kilometara. Prema njegovim riječima, nema opasnosti za područja koja su izvan deset kilometara.

U subotu je ukinut najviši stepen upozorenja od erupcije vulkana Agung u Indoneziji. Iz Vlade ove zemlje saopćeno je da je odluku o ukidanju ovog upozorenja, donesenog 27. novembra, donio predsjednik Joko Widodo. Predsjednik te zemlje je u petak održao sastanak sa ministrima u cilju pokazivanja da je to područje sada sigurno.

Widodo je istakao da bi mogućom erupcijom vulkana bilo pogođeno područje od samo deset kilometara i da je zbog toga Bali sigurno mjesto za turiste. Nakon aktiviranja vulkana Agung u Indoneziji u septembru ove godine gubitak u turizmu je procijenjen na milijardu dolara.

Vulkan Agung je posljednji put eruptirao 1963. godine. Poginulo je oko 1.100 ljudi.

Pročitajte...