Popunjavaju se bolnički kapaciteti: U pripremi i treća covid bolnica?

Na području Tuzlanskog kantona zadnjih dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije. Broj pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih iznosi preko 30 posto. S pogoršanjem epidemiološke situacije došlo je i do povećanog broja hospitaliziranih. Kakvo je stanje u covid bolnicama UKC-a Tuzla razgovarali smo sa prof. dr. Šekib Umihanićem, pomoćnikom direktora za medicinske poslove.

Novinarka: Devleta Brkić

U dvije covid bolnice, Klinici za zarazne bolesti i Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla, trenutno je hospitalizirano 128 pacijenata. Popunjenost Klinike za plućne bolesti je 70 posto kapaciteta, dok je na Klinici za zarazne bolesti popunjenost između 30 i 40 posto. Kako nam je kazao prof. dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla u prilog pogoršanju epidemiološke situacije govori i učešće pozitivnih PCR testova u testiranju, koje posljednjih dana iznosi preko 30 posto.

– Što se tiče kapaciteta Kliničkog centra još uvijek ima mjesta, a također u našem kriznom planu rada i pripravnosti UKC-a Tuzla mi smo spremni i sa trećom lokacijom. To će dakle biti ili Klinika za interne boelsti, ili Plava bolnica ili Klinika za psihijtriju, dok Klinika za dječije bolesti ima već kovid odjeljenje, Klinika za ginekologiju i akušertsvo također ima svoje kovid odjeljenje, istakao je Umihanić.

Već godinu dana uposlenici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ulažu velike napore kako bi adekvatno odgovorili na pandemiju koronavirusa. Veliki broj njih zarazio se na radnom mjestu, tokom borbe s ovim nevidljivim neprijateljem. Neki su nažalost izgubili bitku.

– Mi danas prema podacima higijensko-epidemiološke službe imamo 47 PCR pozitivnih uposlenika, od toga je 3 hospitalizirano sa srednje teškom kliničkom slikom. Pandemija traje već godinu dana, radi se o određenoj vrsti i umora, i u svakom slučaju nama je potrebno novih uposlenika i doktora i medicinskog osoblja, a također i nemedicinskog osoblja, kazao nam je Umihanić.

Kako bi uspješno nastavili svoju borbu na UKC-u Tuzla očekuju da će Vlada i Skupština TK intervenisati sa jednom potrebnom mjerom hitnog zapošljavanja, odnosno angažovanja medicinskih i nemedicinskih radnika ne samo u Kliničkom centru nego i u svim domovima zdravlja.

(RTVTK)

Pročitajte...