Popuštanje mjera u FBiH: Ukida se policijski sat, dozvoljena i muzika uživo…

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj sjednici predložio je ublažavanje aktuelnih mjera, s obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19. Jedna od predloženih mjera jeste ukidanje policijskog sata. Epidemiološka situacija poboljšana je i u našem kantonu. Prema riječima predsjednika Kriznog štaba TK Bože Jurića zabilježen je veliki pad broja oboljelih, te je u posljednjih sedam dana registrovano 143 novih slučajeva COVID-a u 1600 testiranih, dok je 20 građana preminulo.

Novinarka: Devleta Brkić

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH iznosi 28 slučajeva/100.000 stanovnika. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, zahvaljujući pozitivnoj epdemiološkoj situaciju, danas je donio odluku o ukidanju ograničenje kretanja. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Gorana Čarkez istakao je da je odlučeno da se poveća i broj osoba koji mogu biti na javnim skupovima i to 30 u zatvorenim prostorima i 50 na otvorenim. Naglasio je da epidemiološka sitacija do sada nikad nije bila bolja od početka pandemije. Sve predložene mjere upućene su Vladi FBiH na potvrđivanje.

– Isti broj osoba očekujemo da se može skupljati i u ugistiteljskim objektima. Danjašnjom naredbom omogućili smo i muziku u ugostiteljskim objektima uživo uz epdemiološku obavezu – pleksiglas ogradu koja mora biti preko dva metra visine, koja će u potpunosti odvojiti izvođače od publike, naglasio je Čerkez.

Prema njegovim riječima imunizacija u FBiH teče po planu, u skladu sa brojem vakcina koje pristižu.

– Dobra vijest je da je u maju stiglo više od 120.000 vakcina i da one i dalje pristižu. Očekujemo da ćemo i dalje imati porast broja vakcinisanih ljudi i da ćemo dobiti veći broj vakcima kroz programe Covax i EU, a nadamo se da će biti sklopljeni određeni ugovori sa prozvođačima od strane federlnog i državnog nivoa, naglašava Čerkez.

Epidemiološka situacija poboljšana je i u našem kantonu. U posljednjih sedam dana registrovano je 143 novih slučajeva COVID-a u 1600 testiranih, tako da je procenat pozitivnih u ukupnom broju testiranih pao na 8,9 posto. Kada je u pitanju ublažavanje mjera kantonalni Krizni štab pratit će odluke Federalnog štaba i Vlade FBIH.

– Broj umrlih pacijenata se smanjuje, tako da je u posljednjih tjedan dana 20 pacijenata preminulo kao posljedica koronavirusne bolesti. Također, značajno opada i incidenca oboljevanja na 100.000 stanovnika i ona zadnjih tejdan iznosi 32,1 na 100.000. stanovnika. U svakom slučaju ćemo pratiti situaciju, odluke Federalnog kriznog stožera i Vlade FBiH, i najvjerovatnije ako situacija ostane ovako povoljna kao što je sad postupiti u skladu sa njihovim odlukama, kazao nam je predsjednik Kriznog štaba TK Božo Jurić.

U Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo u narednim danima očekuju dolazak 4800 Pfizer i 10 000 AstraZeneca vakcina protiv Covid-19. Čitav proces vakcinacije još uvijek ide putem timova porodične medicine a trenutno se na Platformi za vakcinaciju registrovalo 14000 građana. Kako nam je potvrdio predsjednik Kriznog štaba TK Božo Jurić sve do sada dospjele količine vakcina su aplicirane stanovništvu. Prvom dozom vakcinisano je do sada oko 10.000 građana našeg kantona.

U posljednja 24 sata na području TK evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze korona virusom, od testiranih 208 uzoraka. Novi slučajevi registrovani su u Tuzli, Srebreniku i Gradačcu po tri, te u Živinicama i Gračanici po jedna novozaražena osoba. Bitku sa koronavirusom izgubile su 4 osobe.

(RTVTK)

Pročitajte...