Koronavirus u TK: 54 novooboljelih, preminulo sedam osoba

Na danas održanom sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije COVID-19 na području našeg kantona vršena je analiza epidemiološke situacije u prethodnih sedam dana, te analiza poštivanja postojećih higijensko epidemioloških mjera. Situacija je ocijenjena kao stabilna. Prema riječima ministra zdravstva Bože Jurića broj novooboljelih u toku ovog mjeseca kreće se između 100/150. U posljednja 24 sata testirana su 173 uzorka, od kojih je 54 pozitivno na COVID-19. Hospitalizirana su 244 pacijenata.

Novinarka: Devleta Brkić

Epidemiološku situaciju na području našeg kantona u proteklih sedam dana karakterizira stabilnost, uz blagi porast oboljelih i procenta pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba na koronavirus, rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona. Prema posljednjim podacima obrađeni su rezultati za 173 testirane osobe od kojih je 54 pozitivno na SARS COV-2, potvrdili su iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK. Na UKC-u Tuzla hospitalizirana su 244 pacijenata.

– Ono što možemo istaći jeste da se broj oboljelih pacijenata na teritoriji TK otprilike čitav ovaj mjesec kreće između 100 i 150 novooboljelih. Broj novooboljelih pacijenata je stabilan, također i broj pacijenata koji su hospitalizirani na UKC-u Tuzla i on se održava na nekom broju između 230/240 pacijenata, istakao je ministra zdravstva TK Božo Jurić.

S obzirom da je situacija na području kantona trenutno stabilna, još se ne može govoriti o popuštanju ili pooštravanju epidemioloških mjera.

– U suštini mi smo na prethodnom sastanku Kriznog stožera mjere donijeli na rok važenja od sedam dana. Donosimo ih na te kraće rokove da bi analizom kretanja epidemiološke situacije mogli na vrijeme reagirati i eventualno donijeti neke nove mjere ili ostaviti one koje su već na snazi, dodao je ministar Jurić.

Kako nam je potvrdio ministar Jurić u toku su aktivnosti za uspostavljanje zajedničkih smjernica liječenja oboljelih od COVID-19 na području TK.

– Veliki dio posla je što se tiče UKC-a Tuzla već je dovršen, preostao je dio koji se odnosi prvenstveno na primarnu zdravstvenu zaštitu odnosno taj ekstrahospitalni tretman pacijenata da bi zaokružili cjelokupnu situaciju kada je u pitanju “put pacijenta” i tretman pacijenata od COVID-19, istakao je ministra Jurić.

Borbu sa koronavirusom na području našeg kantona u posljednja 24 sata izgubilo je 7 osoba. Trenutno je 1.770 aktivno pozitivnih.

(RTVTK)