Potvrđena optužnica Tomislavu Kovaču za genocid

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Tomislava Kovača tereti da je počinio krivično djelo genocid.

Optužnica ga tereti za počinjena djela, od 6. jula do 1. novembra 1995. godine, za vrijeme široko rasprostanjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv pripadnika bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićene UN-a Srebrenica i Žepa u toku kojeg su VRS i MUPRS izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja bošnjačkog civilnog stanovništva iz zaštićene zone UN-a Srebrenica i Žepa.

Tomislav Kovač, kao komadant Štaba policijskih snaga MUPRS-a i zamjenik ministra i ministar MUPRS-a sa svim ovlaštenjima ministra MUP-a, djelujući individualno i u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imali namjeru i zajednički cilj da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda enklave Srebrenica prisilnim premještanjem oko 40.000 žena, djece i staraca i pogubljenjima po kratkom postupku oko 8.000 muškaraca i mladića Bošnjaka, svjestan činjenice da se njegovo ponašanje i postupci odvijaju u okviru rasprostranjenog ili sistematskog napada usmjerenog na prisilno preseljenje civilnog bošnjačkog stanovništva i masovne likvidacije muškaraca Bošnjaka, što će rezultirati djelimičnim uništenjem grupe bošnjačkog stanovništva zaštićene UN zone Srebrenica, preduzimao aktivnosti na planiranju, pripremi, podržavanju, pomaganju i izvršenju krivičnih djela pobliže opisanih u optužnici, čime je dao značajan doprinos ostvarivanju zajedničkog cilja.

Optužnica je potvrđena bez vraćanja na doradu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a ista će optuženom Tomislavu Kovaču biti uručena putem međunarodne pravne pomoći, jer se optuženi nalazi u Republici Srbiji, saopćeno je iz Suda BiH.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...