Povećana potražnja za stanovima u BiH: Cijene kvadrata idu i preko 3.000 KM, ko kupuje?

U prvom kvartalu 2021. godine u BiH je prodato ukupno 618 novih stanova, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Istovremeno, prosječna cijena prodatih novih stanova povećana je za 8 posto i iznosila je u prvom kvartalu 2021. godine 1.801 KM po kvadratnom metru. No, u pojedinim gradovima cijene kvadrata iznose i preko 3.000 KM. Raspitali smo se koliko se trenutno gradi u Tuzli, te kakva je potražnja za stanovima.

Novinarka: Devleta Brkić

Ni cijena, a ni potražnja za novim stanovima u BiH nisu opale u periodu pandemije koronavirusa. Na tržištu nekretnina primjetan je trend povećane potražnje, a cijene kvadrata stanova na pojedinim lokacijama u našoj zemlji iznose i više od 3.000 KM. No, uprkos toj činjenici kranovi u Tuzli ne miruju.

– Potražnja ne jenjava. Još i prije same pandemije koronavirusa bilježili smo veliku potražnju za stanovima. S tim u vezi svi započeti projekti su i završeni. Također, i nakon pandemije nismo bilježili pad potražnje, kazala nam je Nerma Halilagić, PR Tehnograd company.

U prilog tome govori, ističe naša sagovornica, i podatak da je već prodato 75 posto stambenog objekta za kojeg su zemljani radovi počeli u aprilu ove godine. Prema njenim riječima na cijenu kavdrata stanova utiče više faktora.

Nerma – Ono što je osnovno jeste cijena zemljišta na kojem se gradi objekat, zatim cijene građevinskog materijala, lokacija, ponuda i potražnja ali i generalno tržište analiza. Primjetno je da je došlo do određenog poskupljenja građevinskog materijala, ali isto tako i do dužeg čekanja, odnosno dužeg roka isporuke materijala zbog ograničenja koja su na snazi zbog aktuelnog stanja sa koronavirusom, dodala je Halilagić.

Sa porastom cijene novogradnje primjetan je i blagi porast cijena stanova u starijoj gradnji.

– Cijene koje su sve veće u novogradnji uslovljavaju da se i cijena u straogradnji poveća. Sve je to sistem spojenih posuda. I ogromna potražnja i cijena u novogradnji, rekao nam je Emir Rehić, vlasnik agencije za nekretnine.

Rehić dodaje da i agenti za nekretnine svjedoče povećanoj potražnji za stanovima.

– Potražnja je velika, i postaje sve veća. Konstantno se povećava. Počeo sam, što je rijetkost, nekoliko stanova sam više dobio nego obično, ali to je kap u moru u odnosu na potražnju. Uspijem nekako da nađem mušterijama stanove zadnjih par sedmica, ali ponavljam to je samo kap u moru naspram potražnje, naglasio je.

Prosječna neto plata u FBiH prema podacima Agencije za statistiku za prvi kvartal ove godine iznosila je 989 KM. Uvažavajući taj podatak, građane Tuzle pitali smo ko kupuje stanove, te da li su cijene nekretnina realne za naše uslove.

Anketa

Privredna aktivnost i finansijsko tržište u razvijenim evropskim zemljama, stava su agenti za nekretnine, tjeraju ljude da ulažu u hartije od vrijednosti, dok građani BiH, gdje je privreda na nezadovoljavajućem nivou, sigurnost vide u nekretninama.

(RTVTK)

Pročitajte...