Moto klub Tuzla: Realizirana akcija „Pogledaj DVA puta i SPASI život“

S dolaskom sunčanog vremena na ulicama gradova i općina Tuzlanskog kantona primjetan je veći broj motociklista i biciklista. Iz tog razloga Moto klub Tuzla u saradnji sa MUP-om TK realizovao je tradicionalnu akciju “Pogledaj DVA puta i spasi ŽIVOT” koja za cilj ima podizanje svijesti o bezbjednosti u saobraćaju. Prema podacima Uprave policije MUP-a TK u prva četiri mjeseca ove godine sedam vozača i saputnika na motociklima zadobilo je tjelesne povrede, dok su u istom periodu prošle godine život izgubile dvije osobe.

Novinarka: Devleta Brkić

Motociklistička sezona na samom je početku. Na cestama širom Tuzlanskog kantona primjetan je sve veći broj biciklista i motociklista. Iz Moto kluba Tuzla i ove godine odlučili su podsjetiti sve građane na pojačan oprez. U suradnji sa MUP-om TK, realizirali su akciju „Pogledaj DVA puta i SPASI život“. Dijelili su letke, te iscenirali saobraćane nesreće u kojma su stradali biciklisti i motociklisti, s namjerom da svim učesnicima u saobraćaju skrenu pažnju na situacije u kojima su najugroženije upravo ove kategorije. Kako nam je kazao predsjednik Moto kluba Tuzla jedan od ciljeva akcije jeste i da se motociklistima skrene pažnja na obavezu nošenja zaštitne opreme, poštivanja ograničenja brzine.

– S druge strane letka su upute za vozače osobnih automobila kako da se ponašaju kada vide motociklistu. Pored brzine motocikliste, najčešći uzroci nesreća u kojima učestvuju motociklisti, jesu oduzimanje prvenstva motociklisti zato što ga vozač ne vidi ili ne želi da ga vidi. Zatim davanje pokazivalča pravca, odnosno nedavanje, kazao nam je Almir Toromanović, predsjednik Moto kluba Tuzla.

Toromanović podsjeća sve vozače osobnih automobila na potrebu da dva puta pogledaju u svoj retrovizor.

– Iz tog razloga, kada pogledate u retrovizor i vidite motociklistu, pogledajte dobro još jednom prije nego uradite neku radnju jer motociklista može doći u dijeliću sekunde. Iz tog razloga treba zaista pogledati dva puta i obratiti pažnju, jer i najmanji kontakt sa motociklistom ili biciklistom može dovesti do kobnog ishoda i pada, dodao je.

Prema podacima Uprave policije MUP-a TK u prva četiri mjeseca ove godine na putevima u TK evidentirano je 845 saobraćajnih nesreća, što je za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine. U ovim saobraćanim nesrećama poginulo je 11 osoba.

– Prema kategoriji prevoznog sredstva kada su u pitanju motociklisti u posmatranom peiodu povrijeđeno je ukupno 7 lica. Tri lica su zadobila teške tjelesne povrede, dok su 4 lake. Slična je situacija kada su u pitanju i biciklisti. Povrijeđeno je ukupno 7 lica, 2 lica su zadobila teške povrede, a 5 lake tjelesne povrede, kazala nam je Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Iz MUP-a TK i Moto kluba Tuzla, apeluju na vozače da voze oprezno, kako bi sačuvali svoj ali i živote svih učesnika u saobraćaju.

(RTVTK)

Pročitajte...