Power o povlačenju nadležnosti: To je problematično za održivost RS-a

Šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power kazala je kako je Milorad Dodik govorio različite stvari na sastanku u Predsjedništvu u odnosu na one koje je iznio na današnjoj konferenciji.Kazala je da ako bi se RS povukla iz državnih institucija, to neće funkcionisati i biti dobro za građane ovog entiteta te da to može dovesti u pitanje održivost Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanja novinara kada se može očekivati deblokada institucija BiH, kazala je kako ne može predviđati rokove niti okarakterisati namjere Dodika u pogledu rada institucija.

“Dobila sam kratak sažetak te konferencije i izjava koje je dao u određenoj mjeri odstupaju od stvarnog razgovara koji smo vodili. On je poprilično mnogo stvari rekao u vezi važnosti privrednog razvoja u Republici Srpskoj, o tragediji masovnog odliva stanovništva iz ove zemlje. To je najgori simptom lošeg rada i neuspjeha političkih lidera”, kazala je ona.

Put koji ide ka tome da se vraćaju ovlaštenja koja pripadaju državnim institucijama samo će još više podrivati već postojeću ranjivost u ekonomskoj sferi tog entiteta u čije ime predsjednik Dodik kaže da nastupa, navela je ona.

“To nije ekonomska ili funkcionalna održivost. Ako bi se RS povukla iz državnih institucija, to neće funkcionosati i biti dobro za građane RS. To je udaljavanje od slova Dejtona i problematično sa stanovišta ljudi koji se smatraju dijelom zemlje koja se zove BiH i veoma je problematično kada je u pitanju održivost Republike Srpske kao takve. Politika i ekonomija idu zajedno ruku pod ruku i trebate služiti svojim građanima i biračima”, zaključila je ona.

(RTVTK/klix.ba)

Pročitajte...