Strana veleposlanstva odbacuju tvrdnje Brnabić o finaciranju prosvjeda u Srbiji

– Američko, britansko i njemačko veleposlanstvo odbacilo je u petak tvrdnje da njihove države financiraju političke ili ekološke prosvjede u Srbiji protiv rudarske kompanije “Rio Tinto”.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u četvrtak je priopćila da njezina vlada, nakon ekoloških prosvjeda, poništava sve upravne akte s rudarskom korporacijom “Rio Tinto” vezano uz istraživanja i rudarenje litija u Srbiji, a pojedine zapadne vlade i naklade optužila da financiraju ekološke prosvjede.

Takve tvrdnje ne odražavaju partnerstvo sa Srbijom, navela su u zajedničkom priopćenju veleposlanstava SAD-a, Velike Britanije i Njemačke u Beogradu.

“Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države ili organizacije preko kojih obezbjeđujemo tehničku pomoć i podršku, financiraju ili usmjeravaju akcije osobito protiv vlade ili bilo koje politike koju ona provodi, što uključuje i financiranje prosvjeda”, stoji u priopćenju.

Ocjene Brnabić su “štetna optužba” koja je posebno teško razumljiva kada je riječ o organizacijama koje godinama podržavaju i rade s vladom i parlamentom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija, ističu tri zemlje.

Dodaju da su tri države od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji bile među “najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije” i pružale joj financijsku pomoć vrijednu više od tri milijarde eura.

“Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru te pomoći dodijeljena su vladi Srbije ili raspoređena u suradnji sa vladom i njezinim agencijama”, stoji u priopćenju.

Vlada u Beogradu ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju “Rio Tinto”, poslije višemjesečnih prosvjeda i blokada prometnica čiji je moto “Rio Tinto van iz Srbije”.

Ključni zahtjev ekoloških aktivista, koji su objavili i svoje sudjelovanje na parlamentarnim predsjedničkim izborima u lipnju ove godine, jest zabrana istraživanja, rudarenja i kemijske ekstrakcije litija iz minerala jadarit u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u četvrtak navečer je, govoreći o ekološkim prosvjedima, navela kako nema riječi kojima bi opisala “licemjerstvo stranaca koji financiraju ekološke organizacije” koji se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto.

Dodala je da su najveći financijeri tih pokreta i udruga iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Austrije.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke organizacija, udruga i skupina građana, višemjesečnim prosvjedima i blokadama prometnica, inzistira da se projekt istraživanja i rudarenja litija i bora u Srbiji obustavi i da se ukinu sve dozvole i raskinu svi sporazumi, te da se dugoročno zabrani rudarenje bora i litija u Srbiji.

Kompanija “Rio Tinto” istaknula je “iznimnu zabrinutost” zbog odluke srbijanske vlade i priopćila da razmatra pravne temelje za donošenje te odluke i “implikacije koje ona može imati” na aktivnosti te tvrtke.

Beogradski mediji objavili su u petak, pozivajući se na zapadne agencije, da su dionice “Rio Tinta” poslije odluke srbijanske vlade pale na burzi između 2,4 do 4,1 posto, prenosi Hina.

(RTVTK/Fena)

Pročitajte...