Premijer TK i Ambasador Egipta razgovarali o razvoju Tuzlanskog kantona

Premijer TK i  Ambasador Arapske Republike Egipat u BiH danas su razgovarali o međusobnoj saradnji koja će doprinijeti razvoju TK. To se prvenstveno odnosi na razvoj u oblasti zdravstva, turizma, izvoza i trgovine. Posebno su naglasili važnost borbe protiv koronavirusa. Premijer TK ovom prilikom iskazao je zadovoljstvo posjetom egipatskog Ambasadora u BiH i najavio realizaciju navedenih planova u što kraćem roku.

Novinar: Dino Dropić

Unatoč tome što je riječ o protokolarnoj posjeti, premijer TK i ambasador Egipta razgovarali su o nekoliko aspekata koji će, kako kažu, doprinijeti razvoju Tuzlanskog kantona. Radi se o tri projekta koji se prvenstveno odnose na zdravstvo, trgovinu i izvoz, kao i uvođenje potencijalne dvijeturističke destinacije u Egiptu za stanovnike TK.

“Kada je u pitanju zdravstvo, podijelili smo isksutva oko COVID-a i dogovorili smo jednu vrstu saradnje koja bi značila mobilnost ljekara sa našeg prostora i zemlje iz koje nam ambasador dolazi. Zatim smo govorili o mogućim proizvodima koje bi imali na tržištu tamo, a to su prije svega voda i so. I na kraju o mogućim čarter letovima u dva velika odmarališta, ljetovališta”, istakao je Kadrija Hodžić premijer TK.

Posebno su istakli važnost  zajedničke borbe protiv koronavirusa, koja će se ogledati u mobilizaciji liječničkih timova.

“Želim da naglasim da je zajedništvo vezano za borbu protiv COVID-a 19  jedna od stvari koja je veoma važna, ta zajednička saradnja i to uvijek želim da podcrtam. To se posebno odnosi na gradnju kapaciteta ljudi koji se bore sa COVID-om, dijeljenjem informacija i dijeljenjem iskustva”, rekao je Yasser Abdelrahman Ali Sorour  Ambasador Arapske Republike Egipat u BiH

 Premijer TK Kadrija Hodžić, istakao je kako je u izradi program koji će biti poslan ambasadoru na razmatranje. Obuhvatit će sve aspekte u  kojima TK i Egipat mogu sarađivati. Ukoliko dođe do realizacije svih navedenih planova i aktivnosti, saradnja će se poboljšati, a sve u  korist građana i razvoju Tuzlanskog kantona.