Pretresi na šest lokacija: SIPA hapsi službenike UIOBiH

Pretresi se stambeni objekti, poslovni prostori i vozila u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima. Prema nezvaničnim informacijama osumnjičeni su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Regionalnog ureda u Tuzli.

Oni se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela kao što su primanje dara idrugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Prema prvim informacijama osumnjičeno je šest osoba. Akcija se sprovodi po nalogu Suda i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Prije dvije godine, krajem februara, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA-e su uhapsili 11 carinskih službenika zbog primanja dara na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UIO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.

Tada su osumnjičeni bili pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, zbog sumnje da su protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti. Na ovaj način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH.

(RTVTK/KLIX)