Prijedlog ministrice Đapo: Uvesti moratorij na kredite hotelijerima

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je niz sastanaka s direktorom Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasminom Mahmuzićem s kojim je razgovarala na koji način pomoći turističkim radnicima, posebno hotelijerima u Federaciji BiH. Đapo je od direktora Mahmuzića tražila da svim hotelijerima bude omogućeno uvođenje moratorija na kredite koje imaju kod banaka. Ovu ideju podržao je i resorni kantonalni ministar Edin Buševac.

Novinari: Devleta Brkić i Emir Altumbabić

Hotelijerstvo je jedna od najpogođenijih oblasti u vrijeme pandemije koronavirusa, zbog čega mu je potrebna i posebna pomoć. Resorna federalna ministrica Edita Đapo je od Agencije za bankarstvo F BiH tražila da se omogući najmanje godinu dana moratorija na kredite koje su uzeli hotelijeri. U ovako teškoj situaciji svaki vid pomoći je dobro došao, smatraju hotelijeri.

– Mislim da mora biti, kako ministrica kaže, minimalno na 12 mjeseci zato što je ovo problem koji svi zajedno moramo riješiti i ako se svi ne uključe, mislim da će problemi biti sve teži i teži, i da ćemo samo prolongirati neke neodložne stvari. Na kraju možda i puno ljudi će zatvoriti svoje objekte, što ne bi bilo dobro ni za turizam, ni za privredu BiH, smatra Samir Omić, direktor Hotela President.

Da su hotelijeri u velikim problemima govori i činjenica da je da je broj gostiju prepolovljen.

– O restoranima puno ovisimo, o ljudima koje dolaze iz inostranstva. Generalno borba je velika, ali mislim da treba napraviti neki zajednički dogovor, neki plan dugoročni kako bi se riješio ovaj problem koji svakako nije bezazlen, dodaje Omić.

Uz ugostiteljstvo i turizam, hotelijerstvo je već na početku ove godine počelo osjećati posljedice pandemije. Štete su velike, i zato bi prijedlog ministrice Đapo trebalo ozbiljno razmotriti i usvojiti, smatra ministar trgovine turizma i saobraćaja TK Edin Buševac.

Prema riječima ministrice Đapo, zahtjevi za uvođenje moratorija proistekli su iz direktnih svakodnevnih sastanaka koje kao ministrica održava s hotelijerima. Podsjećamo, od Vijeća ministara BiH zatraženo je da otvori granice za državljane Republike Turske, i drugih zemalja sa istoka, a s ciljem omogućavanja dolaska turista i pokušaja da se koliko-toliko spasi turistička sezona u BiH.

(RTVTK)

Pročitajte...