Prijem za članove Vijeća mladih TK: Najavljen Prvi Festival mladih u Tuzli

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. avgusta, skrećući pažnju mladih na pitanja mladih i slaveći potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Premijer TK Kadrija Hodžić i ministar za kulturu sport i mlade Zlatan Muratović, ugostili su predstavnike vijeća mladih s područja TK, ali i FBiH. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima koje će se realizirati na prvom Festivalu mladih u Tuzli.

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana mladih je usmjeriti pažnju na mlade koji se suočavaju s raznim problemima. U povodu dana mladih danas je upriličen prijem Vijeća mladih TK kao i predsjednice Vijeća mladih FBiH kod premijera TK i ministra za kulturu, sport i mlade. Na sastanku se razgovaralo o raznim idejama, te kako i na koji način poboljšati život mladih u TK.

– Mi smo kroz niz operativnih sastanaka uradili već jedan operativni plan aktivnosti poslije usvajanja Strategije prema mladima na početku ove godine. Mi smo definirali trasu na koji način postaviti jedne solidne temelje za razvoj omladinskog aktivizma i kroz jedan relativno kratak vremenski period od 3 do 4 godine napraviti jedan preokret gdje bi TK bio zaista prijestolnica mladih, naglasio je reosrni ministar Zlatan Muratović.

Podrška Vlade Tk na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem dala je još jednom punu podršku mladima. Ove godine dat će podršku organiziranju Festivala mladih, koji se održava po prvi put u Tuzli.

– Mi već kontinuirano u ovim sastancima možemo vidjeti jedno zadovoljstvo i sa jedne i sa druge strane. Prisustvo premijera na ovim sastancima nam je izuzetno značajno i moram kazati da ova prva aktivnost, a to je Festival mladih, koji započinje 22. avgusta, bit će na određen način indikator kako treba raditi u narednom periodu, dodao je ministar Muratović.

Zlatan Muratović ministar za kulturu, sport i mlade kazao je da poslije Festivala za mlade slijedi Samit mladih, te da se nada da će 2025. godine biti u prilici da Tuzlanski kanton bude prijestolnica mladih u Europi.

Međunarodni dan mladih je trenutak kada se posebno trebamo osvrnuti na sve interese, želje i potrebe mladih u našem društvu. Naglašeno je da cijelu godinu moramo biti u dosluhu s njihovom voljom i ambicijom za istraživanjem.

(RTVTK)