Prodaja automobila u EU pala za 29 posto

Prodaja ličnih automobila u Evropi pala je u oktobru za 29 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je najgora prodaja u ovom mjesecu otkako se ona mjeri, jer je kriza čipova smanjila ponudu novih vozila.

Registracije u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i zemljama Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu na nivou su 798.693 vozila, navodi se u izvještaju Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Hyundai, Kia, Porsche i Smart ostvarili su rast prodaje uprkos padu tržišta, dok su Jaguar i Ford zabilježili drastični pad svojih registracija. 

Pad isporuka Volkswagen grupe od 42 posto u oktobru značio da ju je Stellantis pretekao kao najprodavaniji evropski proizvođač automobila, čiji je volumen pao za 32 posto. Stellantis je prošlog mjeseca prodao 165.866 automobila, u poređenju sa 165.309 automobila Volkswagen grupe.

VW Grupa je više puta ove godine zaustavila proizvodnju u svojoj glavnoj fabrici u Volzburgu u Njemačkoj, koja proizvodi najprodavaniji kompaktni kompaktni hatchback, zbog nedostatka poluvodiča.

VW Grupa, kao i drugi proizvođači automobila, daju prednost svojim najprofitabilnijim markama i automobilima u proizvodnji, odnosno njima idu čipovi. Marka Porsche grupe povećala je prodaju za 13 posto u oktobru.

Pročitajte...