Proizvođači malina u BiH ove godine u gubitku

„Proizvođači malina u BiH ove godine su u gubitku“, rečeno je na okruglom stolu „Problemi i rješenja u sektoru jagodičastog voća, održanom u Tuzli u organizaciji Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH i Grupacije proizvođača maline Tuzlanskog kantona pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Elementarne nepogode, slabi prinosi, niske otkupne cijene i neusklađenost podsticaja sa situacijom na terenu, osnovni su problemi proizvođača. Zaključeno je da je osnivanje zadruge najbolje rješenje i to će biti prioritet, kako bi na vrijeme pripremili malinjake za narednu sezonu.
Sektor jagodičastog voća u početku je mnogo obećavao s obzirom na potencijal, ali ovogodišnje elementarne nepogode uzrokovale su gubitke i dovele u pitanje nastavak proizvodnje.

„Imao sam tri dunuma, a ove godine dva su stradala od elementarnih nepogoda. Pokušavali smo sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK obeštetiti, ali nismo uspjeli. Svi su u gubicima“, rekao je Almir Dedić, predsjednik Grupacije proizvođača maline TK.
Uz niske otkupne cijene, proizvođači jedva pokriju troškove. Procijenjeni su na oko 1,20 KM po kilogramu, otkupna cijena je 1,70 , a samo zaštita za održavanje malinjaka košta oko 300 KM po dunumu. Zaključeno je da bi osnivanje zadruge omogućilo komercijalizaciju, odnosno pojeftinjenje ulaznih elemenata, veće prinose i prodaju po najboljoj mogućoj cijeni.
„Pokušavamo okruglim stolom da animiramo ljude da se organizuju u zadruge, jer smatramo da je zadruga osnovna ćelija poljoprivrednog organizovanja na određenom prostoru u određenoj proizvodnji koja može i u lošim godinama amortizovati negativne efekte i utjecati na modernizaciju proizvodnje, a time na povećanje prinosa i bolje tržište“, rekla je Jasminka Hadžiabdić, predstavnica UO Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH.
Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju TK pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla najavaio je da će zadruga biti registrovana do Nove godine, kako bi iskoristili zimski period za edukativne sastanke i pripremu malinjaka za narednu sezonu. “Najbitnije je u malinjacima od proljeća đubriti i osigurati zaštitu, što će se odraziti na ukupan finansijski bilans“, dodao je.
Osim toga, Programi podsticaja bi trebali pratiti situaciju na terenu, prilagođavati se potrebama proizvođača i sistemski rješavati probleme, složili su se predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH i Grupacije proizvođača maline Tuzlanskog kantona.
U BiH ima oko 20 000 proizvođača malina. U prošloj godini izvezene su 22 tone malina, u vrijednosti od oko 56 miliona KM i zato je u interesu svih da se ova proizvodnja očuva, zaključeno je.

Pročitajte...