Prvi put otkako radi potpuno renovirana Klinika za dječije bolesti u Tuzli

Klinika za dječije bolesti UKC-a u Tuzli prvi put je od izgradnje detaljno renovirana, zahvaljujući projektu „Za ljepši dječiji osmijeh“ koji je UKC završio uz pomoć Fondacije “Junuzović” i Radija Kameleon. Novac za renoviranje prikupljen je na donatorskoj večeri koja je organizovana u martu ove godine, a u isto vrijeme 2019. bit će još jedna na kojoj će humanisti moći dati svoj doprinos za nabavku bolničkih aparata za dijagnostiku.

novinar Azra Mešić

Zahvaljujući donacijama koje je prikupila Fondacija Junuzović, u potpunosti je renoviran prostor Klinike za dječije bolesti u Tuzli. Novi su prozori. Uređeni su toaleti, sobe i hodnici.

Sami ste vdijeli koliko je promijenjen ambijent ovog dijela koji smo renovirali, gdje je osim toga što smo okrečili, ta bolnica sad ljepša i uslovi su bolji, ne samo za djecu nego i za majke, gdje uvijek uz dijete boravi i majka, kaže za RTVTK Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Detaljan finansijski izvještaj nakon završetka radova, objavila je Fondacija na svojoj web stranici. 

– Tako da je u konačnici taj saldo iznosio 107.852 KM. Mi smo taj novac u toku ovih 9 mjeseci ulagali tako da svi donatori mogu vidjeti šta smo mi radili i šta mi planiramo iduće godine, kaže Selvedina Junuzović, osnivačica Fondacije “Junuzović” u izjavi za dnevnik.

U martu naredne godine organizirat će novu donatorsku večeru, a novca za kvalitetniju uslugu pacijentima UKC-a bit će i iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Finansijskim planom za 2019. godinu određeno je da se napravi plan i nabave novi uređaji za dijagnostiku i liječenje u UKC-u, kazao je na konferenciji za medije ministar za zdravstvo Tuzlanskog kantona. 

– A to je možda nabavka novog magneta, nabavka novog CT-a, pa čak i linearlog akceleratora ukoliko bude potrebno. Tu je i projekat koji smo implementirali u ovih nekoliko mjeseci od 8 miliona KM, pa ćemo se opet konsultovati sa načelnicima svih klinika šta je to što je najneophodnije da bude obuhvaćeno i ovim projektom, pojasnio je ministar Bahrudin Hadžiefendić.

Osim po renoviranju cijele Dječije bolnice, najmlađi pacijenti će zadnje tromjesečje 2018. godine pamtiti i po početku nastave u ovom objektu za one koji se dugo liječe i izostaju iz škole.

Pročitajte...