Prvi put u BiH – I RTVTK u humanitarnom projektu za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju

Radio – televizija Tuzlanskog kantona prihvatila je učešće u humanitarnom projektu namjenjenom djeci Bosne i Hercegovine s poteškoćama u razvoju.

Uz financijsku podršku Macalester College-a i Davis Projects for Peace organizacije te partnerstvima sa Osnovnom školom za djecu sa posebnim potrebama Mostar i Centrom za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales”, kreiran je projekt koji pruža eduko-tehnološko rješenje primjereno potrebama obrazovanja književnosti djece sa poteškoćama u razvoju. Model koji proizađe iz ovog pilot projekta, također, će predstavljati prvi takav plan i program književnosti za djecu sa posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini.

Organizatori i učesnici ovog projekta, među kojima je i naša RTV kuća, trenutno su u fazi čitanja odnosno audio snimanja knjiga, koje će biti dostupne djeci širom Bosne i Hercegovine ali i regiona. S obzirom da je projekt namijenjen djeci s poteškoćama u procesiranju informacija, od velike važnosti je korisnosti ovog formata jest izražajno čitanje teksta.

Većina ljudi mogu spomenuti priču koja je na njih ostavila utisak te podijeliti svoju vlastitu priču i iskustva, što je uvjetovano sposobnošću da podijele i da imaju nekog s kime podijeliti. Znate i sami da postoje oni koji nikad ne formiraju svoj glas zbog poteškoća u razvoju te koji nikad sami ne ispričaju svoju priču i to ne samo zbog poteškoća u razvoju tog glasa, nego zbog generalne društvene tišine koja ga ne čuje. Kada ste Vi zadnji put čuli glas osobe sa poteškoćama u razvoju kako govori o svom naučnom istraživanju, svojim željama i iskustvima?

Nadam se da ćete zajedno s nama pokušati to promijeniti. Vaša RTVTK.

Pročitajte...