Puigdemont i ministri pušteni na slobodu

– Suspendovani predsjednik španske pokrajine Katalonije i njegovi ministri ne smiju napuštati Belgiju bez dozvole sudije, moraju boraviti na stalnoj adresi i odazvati se pozivu sudskih i policijskih organa

BRISEL (AA) –  Suspendovani predsjednik španske pokrajine Katalonije Carles Puigdemont i četiri ministra koji su se predali policiji u Belgiji, pušteni su na slobodu uz mjere zabrane, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Federalnog tužilaštva Belgije, sudija je donio odluku o puštanju na slobodu uz izricanje mjera zabrane Puigdemontu i ministricama Marie Aleu Serret i Clare Obiols, te ministrima Lluisu Gordiju Puigu i Antoniju Oliveresu Cominau.

Navedeno je kako oni ne smiju napuštati Belgiju bez dozvole sudije, moraju boraviti na stalnoj adresi i odazvati se pozivu sudskih i policijskih organa.

Puigdemont i ministri u nedjelju ujutru u pratnji advokata predali su se policiji.

U Španiji se terete za pobunu, podsticanje na pobunu i zloupotrebu javnih sredstava te kršenje povjerenja, a u Belgiju su otputovali nakon što su razriješeni dužnosti zbog ilegalnog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Španija je u petak izdala nalog za hapšenje Puigdemonta i njegovih savjetnika, a bivši katalonski lider je izjavio da se neće vratiti u svoju zemlju ukoliko mu ne bude zagarantovano pravično suđenje. Objavio je i to da je spreman u potpunosti sarađivati s belgijskim pravosuđem.

Pročitajte...