Puigdemont i njegovi savjetnici se predali belgijskoj policiji

 U vezi s evropskim nalogom za hapšenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade i četvoro njegovih bivših ministara oglasio se i briselski tužilac, koji je potvrdio da su Puigdemont i bivši ministri pritvoreni kako bi započeo proces izručenja

BRISEL (AA) – Smijenjeni regionalni predsjednik Katalonije Carles Puigdemont i nekoliko njegovih savjetnika predalo se u nedjelju belgijskoj policiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Belgijska državna televizija VRT javlja da se zajedno sa Puigdemontom u policijskoj stanici u Briselu predalo i četvoro njegovih bivših ministara.

U vezi s evropskim nalogom za hapšenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade i četvoro njegovih bivših ministara oglasio se i briselski tužilac, koji je potvrdio da su Puigdemont i bivši ministri pritvoreni kako bi započeo proces izručenja.

Puigdemont je objavio da je spreman u potpunosti sarađivati s belgijskim pravosuđem nakon što je Španija izdala evropski nalog za njegovo hapšenje.

Španija je u petak izdala nalog za hapšenje Puigdemonta i njegove savjetnike, a bivši katalonski lider je izjavio da se neće vratiti u svoju zemlju ukoliko mu ne bude zagarantovano pravično suđenje.

Oni su optuženi za pobunu, podsticanje na pobunu i zloupotrebu javnih sredstava te kršenje povjerenja, a u Belgiju su otputovali nakon što su razriješeni dužnosti zbog ilegalnog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Pročitajte...