“Soci” je novo okupljalište djece s teškoćama u razvoju i super je (VIDEO)

piše Azra Mešić

Osnovna škola Mejdan u Tuzli, osim za redovne učenike i njihove nastavnike, te dječake i djevojčice vrtića Jelenko, mjesto je okupljanja i za drugu grupu djece i njihovih roditelja koji ovdje dolaze zbog druženja i edukacije. Oni su korisnici Servisnog centra koji je osnovalo Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju. Centar djeci i roditeljima djece s poteškoćama u razvoju nudi boravak, psihološko i socijalno-pravno savjetovanje.

– Cilj ovog Servis centra je unapređenje servisa, kroz različite intervencije putem pravnog i psihološkog savjetovanja i ličnih posjeta putem mobilnog tima. Ono što moram naglasiti je da su sve naše usluge besplatne, da su namijenjene svim porodicama, svoj djeci sa poteškoćama u razvoju. Također je svaki program što se tiče djece prilagođen i svako dijete radi po programu koji njemu odgovara tome kakve su njegove potrebe, kaže za RTVTK Irmela Imamović, koordinatorica Servis centra Soci.

Kad su na proljeće ove godine osnovali Centar, u Udruženju za ljudska prava i socijalnu inkluziju imali su uporavo taj cilj – olakšati roditeljima svakodnevnicu – da zajednica preuzme dio obaveza na sebe, kako bi se oni mogli posvetiti i drugim obavezama.

– Nedavno smo čuli jednu majku koja kaže – kako je moje dijete sa posebnim potrebama tako i mi postajemo roditelji sa posebnim potrebama. One se izoliraju od prijatelja i povlače se u neki svoj svijet. Otac često napušta tu porodicu. Majke ostaju same. Moraju napustiti poslove, a mi na osnovu statistika imamo taj procent od 10% djece sa posebnim potrebama. Kad se to prenese na one koji su direktno ili indirektno pogođeni tim, onda govorimo o procentu od 25%. Mi na području TK, ni na području BiH nemamo tačnih podataka o tome koliko je djece sa teškoćama, ali ono što znamo je da na evidenciji Centra za socijalni rad imamo jako puno korisnika koji imaju potrebu za poludnevnim ili cjelodnevnim boravkom, da li su to djeca ili odrasli ali te liste čekanja su velike, naglašava Alma Dizdarević, profesorica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Uz 47-ero korisnika Centra SOCI ovaj projekat promijenio je nabolje svakodnevnicu isto toliko porodica. Centar ima mjesta za još osoba kojima treba ova vrsta asistencije. Radi od 8 do 16 sati svakog radnog dana. S povećanjem broja korisnika, ovom Centru trebat će i mnogo više prostora od jedne učionice u vrtiću Jelenko, gdje su smješteni. Osim podrške organizacije USAID koja zasad finasira ovaj projekat, ova djeca, roditelji, profesori i volonteri koji rade s njima trebat će i svaku drugu vrstu podrške.

Opširniju priču o Sociju, pogledajte u VIDEO prilogu emitovanom u emisiju Putokaz ove sedmice. Snimao ju je Rijad Kovačević.

Pročitajte...