Radnici GIKIL-a blokirali saobraćaj u Sarajevu

Radnici GIKIL-a traže odgađanje izvršenja rješenja o obustavi rada

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Oko 700 radnika lukavačkog GIKIL-a okupilo se danas na protestu ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu gdje traže da ima Vlada pomogne u prolongiranju izvršenja rješenja inspekcije o obustavi rada te fabrike.

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić kazala je da od Vlade FBiH traže da se odgodi izvršenje rješenja inspekcije o obustavi rada na samo 100 dana kako bi bili ispunjeni svi kriteriji koje je naložilo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Mirsad Imamović pozvao je Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, ukoliko ima potrebe, inspektori “spavaju u GIKIL-u kako bi utvrdili ima li napretka u ispunjavanju kriterija za izdavanje okolišne dozvole”.

– Po našem mišljenju sva ova priča ima za cilj da sakrije jedan veliki kriminal jer ovo što se sad dešava GIKIL-u već se dešavalo fabrici glinice Birač u Zvorniku i mostarskom Aluminiju – rekao je Imamović.

Naglasio je da sindikat ne smije ni zamisliti šta bi se desilo da GIKIL bude zatvoren i s njim 1.000 radnih mjesta.

– Danas moramo dobiti jasan odgovor da neće biti smanjenja proizvodnje jer to nije fabrika koju je moguće jedan dan ugasiti a drugi pokrenuti – istakao je Imamović.

Također, naveo je da radnici nikad nisu rekli da to nije “prljava fabrika i nikad neće ni reći”, već vjeruju da je “dobitna kombinacija” očuvanje i životne sredine i radnih mjesta.

Nakon što je zaključkom Ministarstva okoliša i turizma FBiH od 7. augusta 2018. odbačen zahtjev GIKIL-a za izdavanje okolinske dozvole, te utvrđeno da kontrolisani subjekt ne primjenjuje zakonske odredbe u obavljanju privredne djelatnosti, Federalna uprava za inspekcijske poslove je 22. augusta donijela rješenje o obustavi rada tog privrednog subjekta.

Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

Konkretnim rješenjem naređeno je GIKIL-u da obustavi rad do pribavljanja okolinske dozvole, kao i da izvrši identifikaciju svih vrsta otpada na lokaciji, te zbrine sav opasni otpad s lokacije putem ovlaštenog operatera za upravljanje otpadom.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...