Rudari za danas najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH danas će ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu održati protest. 

Na protestu će, između ostalog, biti  zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika,  smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Protest je zakazan za 11.00 sati, a Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

-Mora se dati konačan odgovor za preko 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH: Ima li tu više posla ili nema – poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Upravni odbor ovog sindikata  odluku o organizaciji protesta donio je na vanrednom zasjedanju održanom 17. novembra ove godine, kada su razmatrali aktuelnu problematiku o stanju u rudnicima FBiH iz sastava koncerna JP Elektroprivreda BiH, a ta odluka je i jučer porvđena na sjednici u Zenici.

Zbog  održavanja protesta, kako je ranije najavljeno, bit će izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.

Pročitajte...