S inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK provjerili smo poštivanje naredbi

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona provodi intenzivne kontrole poštivanja epidemioloških mjera i naredbi koje su na snazi. Glavna kantonalna inspektorica za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove Zorana Morankić ističe da se kontroliše poštivanje mjera donesenih od strane Kantonalnog kriznog štaba, a koje su na snagu stupile jučer. Provjerili smo koliko kafići u poštuju donesene nardbe.

Novinarka: Devleta Brkić

Od ponedjeljka su se počele primjenjivati nove naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Nove naredbe tiču se rada ugostiteljskih obejekata, uredskih i poslovnih prostorija i javnog prijevoza. Iz tog razloga pojačan je inspekcijski nadzor u našem kantonu. S inspektorima Kantonalna uprave za inspekcijske poslove TK bili smo u kontroli jednog ugostiteljskog objekta u Tuzli.

U ugostiteljskim objektima kontroliše se obavezno nošenje maske, i to na propisan način preko usta i nosa, obavezna dezinfekcija ruku, obuće, isticanje obavijesti o obavezi dezinfekcije, te razmak između stolova i distanca između osoba koje sjede za stolom. Evo kakvo smo stanje danas zatekli u kafiću u tuzlanskom naselju Stupine…

– U ovom objektu danas smo zatekli uredno stanje. Poštuju se sve propisane mjere. Istaknute su sve potrebne obavijesti, dezinfekcija se provodi na propisan način. Poslije svakog gosta se također vrši dezinfekcija stolova. Konobari nose zaštitne maske, istakla je inspektorica Morankić.

U mjesecu julu inspektori su izvršili 144 nadzora. Prema subjektima koji nisu poštovali mjere poduzete su upravne mjere, odnosno izdata su rješenja kojima se nalaže poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo.

– Međutim, pri ponovljenim inspekcijskim nadzorima smo utvrdili da većina tih subjekata poštuje mjere naložene rješenjem inspektora, a u nekoliko slučajeva se desilo da subjekti i dalje nisu postupili po naloženim mjerama. Tako da smo prema istim poduzeli prekršajne mjere, odnosno izdali smo prekršajne naloge u vrijednosti od 7.100 KM, dodala je Morankić.

Kazne za nepoštivanje naredbi Kriznih štabova i preporuka Zavoda za javno zdravstvo iznose 2.000 KM za fizička lica obrtnike, za pravna lica, privredna društva kazne su 3.000 KM, te 500 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Shodno naredbama Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK uprava policije MUP-a TK je u periodu od 1. do 10. augusta ove godine izvršila kontrolu 1.625 lica kojima su izdata rješenja o samoizolaciji.

– Za sedam lica je izdata službena zabilješka jer tih sedam lica nisu poštivala naredbe. 122 lica su upozorena na nedržanje socijalne distance, 140 lica je upozoreno na nenošenje zaštitne maske i izvršena je kontrola 73 ugostiteljska objekta. Izdat je jedan prekršajni nalog o nepoštivanju radnog vremena, kazao nam je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Nadležni organi još jednom su apelovali na građane da poštuju naredbe koje su na snazi, jer samo tako možemo zaštititi vlastite, ali i živote naših sugrađana.

(RTVTK)

Pročitajte...