17.7 C
Tuzla,BA
Utorak, 21 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Sattler: Ovo je vrlo važan dan za Bosnu i Hercegovinu

Sattler: Ovo je vrlo važan dan za Bosnu i Hercegovinu

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako je vrlo važan dan za Bosnu i Hercegovinu naglasivši kako je naša zemlja druga na području Zapadnog Balkana koja je dobila vakcine putem mehanizma Covax.

Dodao je kako je ovo jedna u nizu isporuka koje će doći u okviru ovog mehanizma, a za koje je BiH osigurala sredstva u cjelosti.

“Covax mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija niza donora prije svega Evropske komisije i zemalja članica EU poput Njemačke koje su osigurale preko 2,2 milijarde eura. Sredstva su otišla u istraživanje, garancije i u osiguranje adekvatne cijene vakcina. Nažalost, pandemija itekako uzima danak i na građane i ovu zemlju. Dolazak vakcina predstavlja tračak nade i svakako je ključno za početak procesa oporavka. Istovremeno smo svjedoci da i u durgim zemljama regije, gdje je vakcinacija u toku, brojke su i dalje na visokom nivou. Iz tog razloga važno je i dalje poštivati sve propisane epidemiološke mjere. U ovom teškom periodu koji je još pred nama, u ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati podršku bilo da je riječ o nabavci medicinske opreme, podrške privatnom sektoru i vakcinaciji. Zašto – razlog je zato što niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Sattler.

Na Aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno 23.400 doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

(BHRT)