Saučešće reisu-l-uleme Kavazovića Jevrejskoj zajednici u Americi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je pismo saučešća Jevrejskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama i američkom narodu povodom stravičnog napada na sinagogu Drvo života u Pittsburghu.

Pismo saučešća reisu-l-ulema uputio je rabinu Arthuru Schneieru, dugogodišnjem velikom rabinu sinagoge Park East u New Yorku i utemeljitelju fondacije Appeal of Conscience.

– Uime Islamske zajednice u BiH i lično ime, molim Vas primite najiskrenije izraze saučešća žrtvama stravičnog napada na sinagogu Drvo života u Pittsburghu i Jevrejsku zajednicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Naše misli i molitve su sa žrtvama, njihovim porodicama, čitavom Jevrejskom zajednicom i našim prijateljima u Sjedinjenim Državama. Nadamo se skorom oporavku ranjenih žrtava koji su na liječenju – navodi se u pismu saučešća.

Dodaje se da je “ovaj stravični napad još jedan dokaz opasnosti antisemitizma, islamofobije, rasizma, netrpeljivosti, diskriminacije, ksenofobije i drugih oblika mržnje s kojima se susrećemo u današnjem svijetu. Tim zlima se moramo zajednički suprotstaviti ma gdje se pojavili”, navodi se.

– Dragi prijatelju, mi smo uz vas u vašoj tuzi i u izgradnji puta u budućnost koja počiva na jedinstvu, pravdi i miru. Vi ste uvijek bili uz naš narod u našoj žalosti i zato bismo voljeli da možemo uraditi bilo šta kako bismo umanjili vašu bol. Ono što možemo jeste reći vam da niste sami u svojoj žalosti. Želimo da znate da se i naša srca slamaju zbog žrtava, njihovih porodica i čitave Jevrejske zajednice – navodi se u pismu saučešća reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, prenosi MINA.

(RTVTK/FENA) M.L.