Shanahan o mogućoj vojnoj intervenciji u Venecueli: Sve opcije na stolu

– Zamjenik američkog ministra odbrane Patrick Shanahan kazao da američka administracija pažljivo prati sva dešavanja u Venecueli

WASHINGTON (AA) – Zamjenik američkog ministra odbrane Patrick Shanahan, komentarišući moguću vojnu intervenciju u Venecueli, istakao je da SAD ima detaljan plan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Napravili smo detaljan plan u slučaju da dođe do neočekivane situacije”, rekao je Shanahan u obraćanju u Zastupničkom domu SAD-a.

Dodao je kako američka administracija pažljivo prati sva dešavanja u Venecueli.

“Kada se kaže da su sve opcije na stolu, zaista su sve opcije na stolu. Međutim, mi vršimo pritisak u ekonomskom i diplomatskom smislu, koliko god je to moguće”, kazao je Shanahan.

Istakao je da je situacija u Venecueli dosta promjenljiva te da nije sve najjasnije kada se stanje s terena prati putem medija.

“U slučaju da se pojavi određena situacija, mi smo u stanju da promijenimo taktike i da u određenoj mjeri reagujemo”, rekao je Shanahan.

Podsjetimo, Juan Guaido, lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele, pozvao je svoje pristalice da svaki dan budu na ulicama i protestuju protiv režima.

Guaido je nakon jučerašnjeg pokušaja puča u zemlji, danas u četvrti El Marques u Caracasu, u okviru protesta povodom 1. maja, pozvao pristalice da i dalje izlaze na ulice. Naglasio je kako će demonstracije biti mirne i nenasilne.

CARACAS, VENEZUELA – MAY 1 : Supporters of the opposition leader Juan Guaido, gather around La Carlota military air base to attend a protest in Caracas, Venezuela, 30 April 2019.
( Lokman İlhan – Anadolu Agency )

Pristalice opozicije u Venecueli i danas su se počele okupljati u blizini zračne baze La Carlota u Caracasu odakle je lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Juan Guaido jučer pozvao na vojni udar i svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura.

Naime, danas su pristalice opozicije kao i pristalice aktuelne vlasti izašle na proteste najavljene povodom 1. maja.

Nakon nove video poruke Guaida, u kojoj ih poziva na ulice, građani koji podržavaju opoziciju počeli su se okupljati oko zračne baze La Carlota. Pripadnici snaga sigurnosti koji se nalaze u La Carloti povremeno suzavcima intervenišu prema demonstrantima.

S druge strane, Vlada Venecuele saopćila je da je pokrenula operaciju suzbijanja pokušaja vojnog udara iza kojeg stoji Guaido i manja grupa “državnih izdajnika”. Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pozvao je narod na ulicu kako bi štitili domovinu i ustavni poredak.

U blizini zračne baze La Carlota sinoć je došlo do sukoba snaga sigurnosti i pristalica opozicije.

Ministar vanjskih poslova Venecuele Jorge Arreaza je optužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa za pokušaj puča u Venecueli.

Pročitajte...