U Francuskoj tokom prvomajskih protesta privedeno 335 osoba

– U centru Pariza došlo je do sukoba policije i hiljada građana koji su se okupili povodom Međunarodnog praznika rada

PARIZ (AA) – U Francuskoj je danas tokom protesta povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, privedeno ukupno 335 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U centru Pariza došlo je do sukoba policije i hiljada građana koji su se okupili povodom Međunarodnog praznika rada.

Pariska policija je saopćila da je tokom demonstracija privedeno 330 osoba, dok je povrijeđeno 38, od čega 14 pripadnika policije. Policija je u drugim francuskim gradovima privela još pet osoba tokom prvomajskih protesta.

Francuska policija je upotrijebila velike količine suzavca kako bi spriječila eskalaciju nemira u blizini željezničke stanice Montparnasse.

Lokalni mediji su naveli da je među hiljadama demonstranata bilo i izgrednika s maskama na licu, ali i osoba u žutim prslucima i onih koji nose zastave francuskih sindikata.

Francuska policija provodi pojačane mjere sigurnosti u Parizu, a ranije je upozorila da bi se među mirne demonstrante mogli ubaciti i “radikalni elementi“.

Više od 7.400 policajaca bilo je angažirano danas na ulicama Pariza, a pokret Žutih prsluka i danas su iskazali nezadovoljstvo ekonomskom politikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Protesti u okviru 1. maja, Međunarodnog praznika rada, osim u Parizu održani su i u mnogim drugim francuskim gradovima.

Pročitajte...