ŠIRA SLIKA – nova emisija Al Jazeere Balkans

ŠIRA SLIKA – nova emisija Al Jazeere Balkans

Program Al Jazeere Balkans bogatiji je za novu emisiju “Šira slika”, koja se prvi put emituje u srijedu, 27. januara u 21:30.

Važno je sagledati teme iz različitih uglova, jer dok gledamo u tačku, ne vidimo oblike oko nje. Dok posmatramo čovjeka, zaboravljamo priču koja ga prati. Bavimo li se jednim drvetom, iz fokusa izostaje šuma koja ga okružuje.

Nova emisija “Šira slika” nudi gledaocima obuhvatniji pogled na ljude, pojave i događaje, sagledava stvarnost izvan samo jednog konteksta i podsjeća da prvi pogled često umije da zavara

Emisija će propitivati ustaljene norme, sagledavati okolnosti koje rađaju određene fenomene i iznova pokušati da ukaže na širi fokus, u odnosu na sitne detalje. U moru loših vijesti ovaj format otvara perspektivu i daje nove mogućnosti, navode iz Al Jazeere Balkans.

Prva emisija bavit će se svakodnevnim životom u Palestini i ogoljenim postojanjem generacija koje žive u Gazi, ali nikada nisu vidjeli Jerusalem i nisu posjetili Al-Aqsu.

Dok sanjaju o vlastitoj državi, sanjaju o slobodi, jer Gaza je zatvor za gotovo dva miliona Palestinaca nastanjenih u pojasu kojim upravlja Hamas, ali kontrolu nad životom ima Izrael.

Ribar ne može ploviti otvorenim morem, sportista sanja medalju s takmičenja na koje otići ne može. Biti izbjeglica znači biti bez nade… Sloboda je njihov najveći san, a otpor najjače oružje. I ako jednom odu iz Gaze, vratit će se. I ako pobijede, bit će za Gazu.

Autorica emisije je Nadina Maličbegović.

Pročitajte...