Sjećanje na najbolje bosanske sinove: Delegacije Skupštine i Vlade TK položile cvijeće na Slanoj Banji povodom Dana Armije RBiH

Delegacije Skupštine i Vlade TK danas su, povodom 15. aprila, 29. godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, položile cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli, te spomeniku poginulim pripadnicima policije. Ovom prilikom istaknuto je kako je 15.april jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji BiH, dan kada je formirana Armija koja je odbranila domovinu, ali i njen terirotijalni suverinitet i integritte.

Novinarka: Devleta Brkić

Armija RBiH ispisala je najčasnije stranice u hiljadugodišnjem postojanju Bosne i Hercegovine te je 15. april jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH. Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić govoreći o značaju 15.aprila kazao je da je važno i u budućnosti obilježavati ovaj datum kako ne bismo zaboravili sve ono što su borci Armije RBiH učinili za ovu zemlju braneći je od onih koji su imali namjeru da je unište, da ona nestane.

– Ali mi u ovom veremnu također smo svjedoci raznih nasrtaja na BiH, tako da svi zajedno u ovim danima kada obilježavamo važne datume, ali i u svim drugim danima, naročito mi koji imamo određene pozicije, dužni da branimo BiH kao što su to radili i pripadnici Armije RBiH kada je to bilo najpotrebnije, istakao je predsjednik Ilić.

Premijer Kadrija Hodžić istakao je da je sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove, obaveza svih patriota i onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu.

– Žrtve koje su ugradile sebe u ono što danas imamo, ugradili su svoja nadanja, svoju budućnost u našu sadašnjost i našu budućnost. U ime toga svim građanima TK čestitam 29.godišnjicu osnivanja Armije BiH, dodao je premijer Hodžić.

Armija RBiH osnovana je odlukom Predsjedništva RBiH, kao jedina legalna i legitimna vojna sila Republike BiH.

– Ovo je predsjednička odluka i ona je jedna od najznačajnijih odluka koja se desila u protekloj historiji. Ova odluka je uslijedila nakon međunarodnog priznanja i bila je jedini logičan potez koji je tada rukovodstvo RBiH donijelo, kazao je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

Organizacija obilježavanja 29.godišnjice formiranaja Armije RBiH povjerena je Koordinaciji boračkih saveza TK.. Predsjednik Koordinacije naglasio je da je Armija RBiH proistekla je iz naroda i otpora agresoru.

– Nastala na najteži način i pokazala najveću hrabrost i najveću odvažnost u suprostavljanjnu neprijatelju koji je imao za cilj agresiju, genocid i neviđene zločine na prostoru Evrope, poručio je predsjednik Koordinacije Muzijet Kahrimanović.

Povodom 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, delegacije Skupštine i Vlade TK danas su, položile cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli, te spomeniku poginulim pripadnicima policije ispred MUP-a TK.

(RTVTK)

Pročitajte...