Školska godina uspješno počela i u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli

Prvog septembra nova školska godina počela je uspješno i u Centru za obrazovanje, vaspitanje i reahabilitaciju slušanja i govora u Tuzli, jedinoj ustanovi ovog tipa u Tuzlanskom kantonu. Nastava se odvija po redovnom programu, a higijensko-epidemiološke mjere se maksimalno poštuju.

“Trenutno u Cetru imamo 29 učenika. Veći je nešto broj nego prošle godine, zato što imamo dvije grupe predškolskog  odgoja, od po šest učenika. Međutim, u našem Centru je još uvijek upis učenika u toku tako da se taj broj može i povećati do kraja septembra, do kada traje upis”  ističe Dženita Kalić vršiteljica dužnosti direktorice Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli.

Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli pohađaju djeca koja imaju poteškoće sa sluhom i govorom, ali i jedan broj učenika sa kombinovanim poteškoćama. Svima njima rad u Centru je daleko prihvatljiviji i korisniji nego djelimični rad od kuće, koji se morao primjenjivati tokom prošle godine, zbog pandemije koronavirusa. Prvenstveno zbog činjenice da uz obrazovanje ova djeca svakodnevno imaju i redovnu rehabilitaciju u Centru. Zato je redovan polazak u školu obradovao nastavnike i učenike, ali i njihove roditelje.

“Zadovoljni smo s početkom školske godine. Voljeli bismo da ovako ostane, da ne bi bilo nikakvih problema da se odvija redovno nastava. Teško je raditi online. Neki imaju kompjuter, neki nemaju, a i djeca su previše nervozna kad su pred ekranom, tako da ja mislim da su svi zadovoljni. Nisam čula nijednu kritiku od roditelja” kaže Mirjana Pranjić-Jusufović majka učenika 2. razreda Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli.

Nakon devastacije objekta koju su prozrokovale poplave tokom 2018. godine, stekli su se uslovi da se kompletan nastavni proces bez problema odvija u Centra. U toku su intenzivne aktivnosti na nabavci podstanice i priključenju objekata na sistem daljinskog grijanja. No, osim toga još je nekoliko krupnih zahvata koje je neophodno uraditi.

“Trenutno najveći problem su nam stolarija i krov, koji prilikom većih, obilnijih padavina, propušta. Oluci su isto tako u dotrajalom stanju. Pokušavamo kroz različte projekte to normalizovati i dovesti u stanje da je uslovno za rad” kaže vršiteljica dužnosti direktorice Centra.

Centru je nophodna i nabavka tehničke opreme potrebne za rad odnosno rehabilitaciju djece s poteškoćama sluha i govora, a koja je također stradala u poplavama. Većinu nedostataka za sada uspijevaju kompenzirati stručnjaci koji rade s djecom, među kojima je 10 defektologa. Ipak, svi se nadaju da će u narednom periodu i materijalni uslovi za rad u ovom Centru biti unaprijeđeni.