Sloboda medija: Novinari na Balkanu nisu sigurni!

Sigurnost novinara na zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća, izjavio je predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard drugog dana konferencije “Sloboda medija i sigurnost novinara na zapadnom Balkanu”, koja je održana u Podgorici.

Ocijenio je kako je i stanje slobode medija u regiji loše zbog čega je veoma dobro, kako kaže, što su se udruženja novinara i sindikati na zapadnom Balkanu udružili u obrani medijskih sloboda.

Predstavnica Vijeća Europe Lejla Dervišagić ustvrdila je kako su prevencija, zaštita, pokretanje istraga i promocija svega toga – ključne preporuke Vijeća državama članicama za jačanje sigurnosti novinara, prenosi RTCG.

Naglasila je kako Vijeće, preko svoje platforme, već nekoliko godina bilježi slučajeve napada na novinare u Europi i analizira mogućnosti za njihovo rješavanje.

Po njezinim riječima, preko platforme Vijeća Europe u ovoj su godini zabilježena 122 slučaja napada na novinare u Europi i, nažalost, 4 ubojstva.

Član crnogorske Komisije za praćenje istraga napada na novinare Dalibor Tomović upozorio je kako početkom sljedeće godine nastupa zastara u tri slučaja napada na redakciju i imovinu lista “Vijesti”.

Predsjednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani rekao je kako je prošle godine u toj zemlji zabilježeno 18 napada na novinare, a ove šest te da je situacija nešto bolja od promjene vlasti.

– Ono što zabrinjava je politika nekažnjivosti jer većina slučajeva iz ranijeg razdoblja nije riješena – kazao je  Selmani i dodao kako policija u Makedoniji u nekim slučajevima skriva napadače na novinare.

Pročitajte...