Spasilačke službe i učenici zajedno u vježbi spašavanja u slučaju prirodnih nesreća

Gradske spasilačke službe Civilne zaštite, Crvenog križa i Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla učestvovale su u današnjoj vježbi simulacije prirodne nesreće u dvorištu Osnovne škole „Solana“ u Tuzli. Učenici i nastavnici imali su priliku praktično vidjeti na koji način se treba organizirati ukoliko bi se za vrijeme nastave uočili sa zemljotresom, poplavom, požarom ili drugom neprilikom.

novinar Azra Mešić

Svi osnovci napamet znaju brojeve telefona hitnih službi. Većina ih je nekad osjetila zemljotres, vidjela požar ili poplavu, ali ovako sveobuhvatna vježba svima je bila novo, vrlo značajno iskustvo.

  • Danas sam vidjela povrijeđene osobe koje nisu stvarno povrijeđene. A izgleda realno, kaže Dajra Avdić, učenica 5. razreda OŠ „Solana“ naglašavajući edukativni krakter ovog događaja.

Svi su s nastave izašli vani, uz upute spasilaca. I praktično isprobali spašavanje iz najstarije školske zgrade u Tuzli za slučaj da im zatreba.

  • Cilj ove vježbe je da se kroz simulaciju pokaže kako evakuisati đake u slučaju stvarnog zemljotresa ili požara, gdje ih evakuisati i na koji način da spriječimo paniku, a spasilačke službe s druge strane će imati priliku da upoznaju naš objekat, kazao je za RTVTK Jasmin Mehmedović, direktor OŠ „Miladije“, kojoj pripada Područna škola u Solani.

U vježbi su učestvovali učenici petih i sedmih razreda, ali i svi ostali su mogli posmatrati demonstraciju pružanja prve pomoći. Bilo je i srednjoškolaca.

  • To je nešto što treba da zna svaka osoba, svaki naš građanin. Jer situacije koje mi saniramo i koje proučavamo su nešto što se može desiti bilo kad bilo gdje i bilo kome, kazala je ovom prilikom Irma Strašević, učenica Medicinske škole iz Tuzle koja je već 8 godina aktivna u timu prve pomoći tuzlanskog Crvenog križa.

Kako bi bili spremniji Crveni križ, Grad Tuzla i gradska Civilna zaštita promovirali su ovom prilikom Priručnik pripreme za odgovor na prirodne i druge nesreće sa postupcima pružanja prve pomoći namijenjen svim generacijama.

  • Kako da se ponašaju u fazi preventive. U slučaju određene nesreće i u fazi djelovanja određene nesreće i u fazi otklanjanja posljedica. Ovdje je navedeno i ko sve učestvuje u sistemu zaštite i spašavanja, pojasnio je detalje iz Priručnika jedan od koautora dr.sci. Miralem Mulać, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje CZ Grada Tuzle.

Vježba je izuzetna prilika da učenici praktično nauče protokol ponašanja u slučaju nesreće, a ova škola je dala odličan primjer dobre prakse u učenju, kazao je resorni kantonalni ministar prof.dr. Elvis Baraković, koji je pratio vježbu.

  • Ministarstvo obrazovanja i nauke će pružiti podršku ovakvim i sličnim događajima. Pozvat ćemo i formalno sve ostale škole i menadžmente u školama da organiziju edukaciju učenika na ovaj način, kako u osnovnim tako i u srednjim školama, kazao je on.

Vježba je istovremeno imala ulogu i u profesionalnoj orjentaciji učenika, kažu u školi, jer su imali priliku vidjeti na koji način na terenu rade vatrogasci, medicinari, ljekari i druge spasilačke službe.

 

Pročitajte...