Specijalni savjetnik UN-a u Potočarima

Adama Dieng, specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, posjetili su danas Memorijalni centar Potočari – Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA). Tokom posjete sastali su se sa predstavnicama žrtava Srebrenice, položili su cvijeće i odali počast stradalim u genocidu. Dieng je rekao da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti.

“S velikom dozom poniznosti govorim u Srebrenici. Ovdje sam kako bih odao počast žrtvama genocida. Moramo uvijek pamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj porodica ne zna za sudbinu svojih voljenih, nastavlja se potraga za nestalima, kao što se nastavlja i bitka za pravdu. Sjećanje na događaje u Srebrenici je pravo porodica, ali važan dio procesa zacjeljenja. Mora se pružiti institucionalna podrška preživjelima i onima koji žaluju za životima koji su izgubljeni”, rekao je Dieng.

On je kazao da preživjeli zaslužuju zahvalnost, jer se kroz lica majki i preživjelih vidi da nikada nisu izgubili vjeru u pravdu.

“Oni nam daju snagu i razlog da se nastavimo boriti u njihovo ime. Bez obzira na to što pravda neće vratiti njihove voljene i izbrisati prošlost, može im dati mjeru pravednosti. Sama odgovornost nije dovoljna. Sama pravda neće donijeti pomirenje niti se ono može nametnuti iz vana. Prave promjene mogu doći iznutra, prihvatanjem zajedničkog nastojanja da se ide naprijed. Zato je potrebna ustrajnost, žrtva i naporan rad. Postoje još uvijek oni koji negiraju genocid u Srebrenici. Majke su mi to spomenule, ali sam to znao i prije nego što sam došao ovdje”, kazao je visoki zvaničnik UN-a.

Istakao je da je negiranje genocida izravna barijera pomirenju. Međunarodni sud u Hagu je kroz presude potvrdio genocid koji se desio u Srebrenici. Neprihvatljivo je da se glorifikuju osuđeni ratni zločinci. Zločinci nisu heroji. Žrtve, preživjeli, svjedoci su pravi heroji. Izražavam svoje duboko poštovanje prema žrtvama i preživjelim. Neka duše svih žrtava počivaju u miru. Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu”, rekao je Dieng.

Borovac je rekla da je sjećanje na žrtve obaveza svih. Dodala je da cijeni odluku specijalnog savjetnika Dienga da zajedno posjete Memorijalni centar u Potočarima. Podsjetila je da će sutra obići i Donju Gradinu.

“Sjećanje na žrtve je obaveza svih onih koji iskreno vjeruju i rade u cilju da se takvo zvjerstvo nikada i nikome ne dogodi. Nadam se da historijsko ‘nikada više’ ima danas veću težinu nego 1995. godine kada su UN ostale pasivne, i dozvolile da se hiljade osoba prepuste zločincima. Uprkos svemu, danas imamo negiranje genocida, veličanje zločinaca. Vrlo je važno distancirati se od takvih. U Bosni i Hercegovini bitno je da vodimo dijalog, i budemo spremni da prihvatimo sve žrtve bez obzira iz kojeg naroda potiču. Moramo biti spremni da mjenjamo vlastita ubjeđenja kako bismo napravili pravi put ka pomirenju. Zbog toga moramo svi učiniti napor da do toga dođemo”, rekla je Borovac.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kaže da Ujedinjene nacije snose dio odgovornosti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

“Ujedinjene nacije su dijelom prihvatile odgovornost za genocid u Srebrenici. Pored odgovornosti UN mora prihvatiti i određene obaveze. Tražimo da UN formira komisiju koja će nadgledati rad tužilaštava u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Zakonski treba zabraniti negiranje genocida. Iz UN-a ne mogu doći samo ovdje i reći nama je žao, nego moraju preuzeti odgovornost koju snose za genocid u Srebrenici,” rekla je Subašić.

Pročitajte...