Stiglo 80 respiratora koje je kupila Vlada FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli danas iz Pekinga, a koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema.

Riječ je o 80 respiratora sa po dva izlaza, koji mogu biti i mobilni i stacionarni, te su kao takvi trenutno najtraženiji na tržištu.

– Respiratore je kupila Vlada Federacije BiH kao potporu našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori sa pandemijom. Ovo je nepotpuna pošiljka jer nažalost u avion nije moglo više stati, tako da će narednim letom stići preostalih 20 respiratora – izjavio je Novalić nakon sletanja aviona.

– Mi svaku donaciju cijenimo od naših prijatelja, ali pandemija je svjetska pojava te svi imaju problema s nabavkom opreme. Tako se Vlada odlučila za nabavku respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM – dodao je.

Sa ovom, dosada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem, kako je rekao, bit će još jači za suočavanje s pandemijom.

– Vlada će, kao i dosad, sa snagom svojih resursa biti na raspolaganju našem zdravstvenom sistemu i ljekarima koji su na prvoj liniji odbrane – naglasio je Novalić.

RTVTK/Fena

Pročitajte...