Izvođač radova: Sporni stub u tuzlanskom naselju Solina će biti izmješten

Protekle dane u javnosti obilježila je sporna fotografija visokonaponskog stuba koji se nalazi na protupožarnom putu zgrade u izgradnji u naselju Solina. Naša ekipa posjetila je ovo gradilište. Kako saznajemo od izvođača radova, procedura izmještanja stuba je u toku. On za sada ne predstavlja opasnost s obzirom da su radovi na zgradama još uvijek u toku.

Zgrade u tuzlanskom naselju Solina rezultat su projekta federalnog resornog ministarstva „ Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja”. Stotinu raseljenih osoba i socijalno ugroženih porodica svoje utočište  pronaći će upravo ovdje. Međutim, od priče o uspješnosti projekta se proteklih dana pomalo odlutalo. I to zahvaljući ovom stubu. Sporni stub se nalazi na protupožarnom putu zgrade u izgradnji. Dakle, gradnja zgrade i pomoćnih objekata vezanih uz vanjsko uređenje još uvijek su u toku, a gradilište je označeno trakom.

 Po spornom ovome asfaltiranom putu se ne saobraća. Stub trenutno ne predstavlja opasnost nikome. I neće, saznajemo u građevinskom preduzeću Tom Cat koje je ujedno i izvođač  radova.

“Radi se od 10 kilovata dalekovodu koji i nije jednosatvan za izmještanje, a paralelno sa ovim našim radovima vrše pregovori oko njegovog izmještanja van saobraćajnice. Ja ne bih reako da je to prava saobraćajnica. Radi se o protivpožarnom putu koji nema svoj kraj, koji 50 metara odatle ne ide nigdje, nego na kraju zrgade se zaustavlja i pravi se za eventualni prilazak vratogasnih vozila”, istakao je Senad Mujkanović, vlasnik građevinskog preduzeća „Tom Cat“ .

Izmještanje ovog stuba  zahtijeva proceduru koja ima svoje zakonske okvire. Šalje se zahtjev Elektrodistribuciji Tuzla koji se potom proslijeđuje Gradskoj upravi, u ovom slučaju Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla. Oni su se javnosti obratili kratkim saopštenjem:

Gradnja zgrade i objekata vezanih za vanjsko uređenje oko zgrade, još uvijek je u toku i gradilište je ograđeno. Svima je jasno da izvođač radova nije trebao asfaltirati ‘slijepi’ protupožarni put dužine od četrdeset metara, sve dok Elektrodistribucija ne izmjesti visokonaponski stub. Radovi vanjskog uređenja, logično, ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu dok se ovaj problem ne riješi, navodi se u saopštenju Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle „

Iz građevinske firme „Tom Cat“  proceduru komentarišu ovako:

To je sve, ja mislim, u ranijoj fazi već rađeno. Mi smo već kao izvođači poslali dopis sa naše strane kao izvošači. Sada je to na realaciji opština, Elektrodistribucija ili ministarstvo. Zaista, ne možemo znati kada će Elektroprivreda neki posao uradili, kada može isključiti, a kada ne”, objašnjava Senad Mujkanović, vlasnik građevinskog preduzeća „Tom Cat“ .


Iz Elektrodistribucije Tuzla nezvanično saznajemo da  stub na ovome mjestu postoji već 30 godina. Također, prema ovim informacijama, na samome početku izgradnje zgrada, iz tuzlanske Elektrodistribucije su upozorili da bi mogao da predstavlja problem.

Pročitajte...