Stranke za neovisnost vode na izborima u Kataloniji

MADRID, 21. prosinca  (FENA) – U Kataloniji su završeni prijevremeni parlamentarni izbora, a prema prvim preliminarnim rezultatima vode separatističke stranke.

Prema tim rezultatima, od 135 mjesta u parlamentu čak 70 će pripasti strankama koje traže neovisnost Katalonije od Španjolske.

Najviše osvojenih glasova ima stranka centra Građani sa 35 mjesta, a slijede Zajedno za Kataloniju s 34 mjesta i Katalonska republikanska ljevica s 32.

Konačni rezultati izbora očekuju se nakon ponoći.

Španjolska vlada sazvala je izbore nakon što je 28. listopada raspustila katalonsku vladu, dan nakon što je u katalonskom  parlamentu izglasana neovisnost Katalonije. Od tada španjolska ministarstva upravljaju katalonskom administracijom dok su članovi bivše regionalne vlade optuženi za pobunu protiv Španjolske.

(RTVTK/FENA) I.B.

Puigdemont: Katalonija je pobijedila, a Španija je poražena

BRUSSELES, 22. decembra (FENA) – Bivši katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je jutros da su rezultati pokrajinskih izbora poraz za Španiju, prenosi BBC.

Puigdemont se nalazi u Briselu u “samonametnutom egzilu“, a nakon što su ga vlasti u Španiji optužile za pobunu i nezakoniti pokušaj osamostaljenja Katalonije.

On je pozdravio rezultate izbora kao pobjedu “republike Katalonije“. Separatističke stranke će, nakon vanrednih izbora održanih zbog odluke madridskih vlasti da smijeni bivšu regionalnu vlast zbog nezakonitog referenduma i deklaracije o nezavisnosti, imati tijesnu većinu.

No, Građanska stranka koja se protivi otcjepljenju je dobila naviše glasova, pa je neizvjesno ko će formirati vlast. Španski premijer Mariano Rajoy se nadao da će novi izbori vratiti stabilnost u Kataloniju, no čini se da su samo dodatno zakoplicirali situaciju. Njegova stranka je na regionalnim izborima ostvarila najgori rezultat u historiji.

– Niko ne može osporiti ove rezultate. Republika Katalonija je pobijedila, a Španija izgubila. Rajoy i njegovi saveznicu su poraženi – rekao je Puigdemont govoreći svojim pristalicama u Belgiji.

(FENA) L.A.

Pročitajte...