Studenti tehničkih fakulteta iz BiH i regiona kreirali IoT rješenje ‘GoTaxi’

U prostorijama LANACO Tehnološkog centra u Banjoj Luci, jučer je prezentirano IoT rješenje “Go Taxi” koje su kreirali polaznici četrnaeste LANACO ljetne stručne prakse, pod mentorstvom zaposlenih u kompaniji.

Deset studenata tehničkih fakulteta iz Bosne i Hercegovine i regiona u periodu od četiri sedmice radili su na IoT rješenju, a zahvaljujući tom mobilnom i web rješenju, znatno se olakšava vođenje evidencije taksi službi, omogućava jednostavnije korištenje taksi usluga, a donose se i broji benefiti široj društvenoj zajednici.

– Kada se mladi ljudi sa strasti prema aktuelnim i savremenim tehnologijama spoje, oni stvaraju nevjerovatna rješenja. Veoma je važno mentorstvo, transfer znanja i stvaranje timskog rada na početku profesionalne karijere svakog mladog čovjeka – kazao je jedan od mentora ovogodišnje ljetne stručne prakse Momčilo Amović.

Jedan od polaznika ovogodišnje LANACO ljetne prakse je i Matija Votipka, student četvrte godine Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina.

– Najveći razlog zbog kog sam se prijavio na ovu praksu je rad na realnoj aplikaciji koja će se koristiti u budućnosti. Mali broj IT kompanija na praksi zapravo radi na aplikaciji koja će imati svrhu i koja će rješavati realne problem. Ovo iskustvo je za mene od ogromnog značaja, pošto smo radili na popularnim tehnologijama koje su u ekspanziji i koje će se u budućnosti još više koristiti – poručio je.

Koordinatorica ovogodišnje stručne prakse Teodora Vujasin ističe da zahvaljujući ovoj praksi studenti za vrijeme školovanja postaju dio svijeta visoke tehnologije i imaju jasnu viziju šta znači raditi u IT sektoru.

– Na pripremi programa za studente se intenzivno radi tokom cijele godine, te cjelokupan proces obuhvata kreiranje sadržaja prakse, oglašavanje i selekciju najadekvatnijih kandidata i samu pripremu mentora i praktikanata za kreiranje aplikacije – dodala je Vujasin.

LANACO organiziranjem stručnih praksi i stipendiranjem studenata tehničkih fakulteta, podržava mlade ljude da uz pomoć mentora rade na izradi inovativnih rješenja, saopćeno je.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...