Susret sv. Franje Asiškog sa sultanom inspiracija je i 800 godina poslije

Okrugli sto u povodu 800. godišnjice od posjete svetog Franje Asiškog sultanu Maliku al Kamilu pod nazivom „Drama gostiprimstva“ održan je sinoć u Tuzli u organizaciji Centra za mirovno obrazovanje. Domaćin je bila Umjetnička galerija „Kristijan Kreković“, a učesnici univerzitetski profesori, teolozi, franjevci i građanastvo. Ovo je bio posljednji u nizu okruglih stolova o ovoj temi organiziranih na području cijele Bosne i Hercegovine.

novinar Azra Mešić

Ukupno šest okruglih stolova organiziranih u spomen na susret kršćanskog sveca Franje Asiškog i sultana Malika al Kamila u Egiptu 1219. godine u vrijeme rata za prevlast religija okupili su analitičare različitih oblasti: religijske, sociološke, politološke, psihološke, književne. Različiti pogledi na susret dvojice religijskih i duhovnih lidera pomažu da otkrijemo šta je to što mi danas trebamo prihvatiti kako bismo religijske stavove približili i učvrstili zajedništvo Kršćanstva i Islama, kažu organizatori.

  • Franjo i sultan su u vremenu koje bih usporedio sa oceanom kolektivne mržnje između istoka i zapada, svijeta Kršćanstva i svijeta Islama smogli duhovnu snagu da stvore ocean gostoprimstva, povjerenja, mira i ljubavi. Izazov je da danas otkrijemo odakle njima snaga i motivacija za to, kazao je ovom prilikom u ime organizatora događaja Alen Kristić, projektni menadžer Centra za mirovno obrazovanje.

Susret svetog Franje i sultana je događaj od naročitog povijesnog značaja, koji uvijek iznova afirmira vrijednosti koje baštine monoteističke religije i opći društveni kontekst ljudskih vrijednosti, istaknuto je na okruglom stolu u Tuzli.

  • Ovaj povijesni događaj nastoji postaknuti svijest koja sebe razumijeva u odnosu spram drugog, koja preko drugoga upoznaje samoga sebe i koja kategorije kao što su ljubav, tolerancija, dijalog, susret, stavlja u prvi plan svojih duhovnih i kulturnih vrijednosti. Ova vrsta susreta i razgovora ima značaj za nas u Bosni i Hercegovini s obzirom na naš ukupan duhovni i kulturni element, kazao je učesnik ogruglog stola dr.sci. Rusmir Šadić, profesor Filozofskog fakulteta UNTZ.

Ova vrsta susreta i otvaranja prema drugačijem predstavlja  današnji pokušaj da razumijemo aktuelne dnevno-političke događaje i kretanja, primarno u religijskom, ali ne samo u religijskom smislu, složili su se učesnici tematskog okruglog stola u Tuzli. Kroz razumijevanje tog odnosa mi možemo popraviti vlastiti stav prema susjedima drugačijeg religijskog opredjeljenja ili prema migrantima sa Istoka koji u ovom vremenu postepeno naseljavaju pretežno kršćansku Evropu.