Sve je spremno, poručili direktori na sastanku u Tuzli: Učenici u školama TK od 1. septembra

U srijedu 1. septembra učenici osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu vraćaju se u školske klupe. Svi zajedno, bez podjela u grupe. No, epidemiološko-higijenske mjere morat će se poštovati, naglašeno je danas na sastanku direktora svih škola sa ministrom za obrazovanje i nauku, njegovim savjetnicima i djelatnicima Pedagoškog zavoda TK. Ovaj model primjenjivat će se prve dvije sedmice. Kasnije će, u skladu s epidemiološkom situacijom razmotriti i druge ponuđene modele.

novinar Azra Mešić

Srijeda je prvi dan nove školske godine, za sve učenike u Tuzlanskom kantonu. Ponovo će zajedno u učionicama biti oni koji su prošle godine bili razdvojeni u grupe, potvrđeno je na sastanku s direktorima škola.

  • Dakle, mi se vraćamo u jedan oblik normale kakve je bila prije, ali uz sve one epidemiološke mjere koje su bile i prije. Sve što je billo i prije, ali ostaje promjena da smo vratili sat na 45 minuta i da djeca zajedno idu u razred, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Bit će i novih nastavnika, jer je konkursna procedura za zapošljavanje u školama pri kraju.

  • Danas i sutra pokušavamo da sa kandidatima stupimo u kontakt, da u srijedu počnemo sa nastavom. Neki kandidati će odustati zbog nekih drugih škola. Mi trebamo organizovati nastavu. Nadam se da ćemo to u toku današnjeg i sutrašnjeg dana to završiti, kazala je za RTVTK Mirela Salkić, dikretorica Druge osnovne škole Živinice koja ima više od 800 učenika.

Tokom sedmice znat će se na koji način će se organizirati praktična nastava za srednjoškolce koji praksu imaju izvan škola.

  • Insistirat ćemo na tome da učenici pohađaju po bilo kojem modelu praktičnu nastavu kako u domovima zdravlja, tako i u našem UKC-u Tuzla, kaže Mirnes Avdić, direktor Srednje medicinske škole u Tuzli potvrđujući da će o tome imati poseban sastanak sutra.

Nema razloga da prakse ne bude, kaže resorni ministar. Ukoliko se ne pogorša situacija s korona virusom. U tom slučaju i nastava bi mogla biti organizirana po jednom od dva alternativna modela. Kombinovano, s grupama, kao prošle godine ili u potpunosti online.

  • Mi smo još u martu u saradnji sa školama zakupili godišnju domenu i Moodle platformu. Uvijek moramo da pratimo struku i vidjet ćemo u kojem smijeru ćemo ići u zavisnosti od odluka Kriznog štaba. Zasad su rekli da nema potrebe za alternativnim modelima nastave, potvrdio je ministar Elvis Baraković.

Uz redovnu nastavu već u prvoj sedmici osnovci u dobi do 4. razreda dobit će i besplatne udžbenike. A po najmanje jedan osnovni udžbenik (čitanku) dobit će i učenici šestih razreda, kazano je na današnjem sastanku u Tuzli.

Pročitajte...