ZZJZ TK: Blagi porast zaraženih korona virusom. U posljednja tri dana osam smrtnih slučajeva

U posljednjih mjesec dana na području cijele BiH evidentno je blago povećanje broja zaraženih od korona virusa. Brez obzira šro se radi o relativno malim brojkama u odnosu na prethodni val brojke nas ne smiju zavaravati, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Ovo je, kako kažu, vjerovatno početak već najavljenog četvrtog vala pandemije. Zato pozivaju na zaštitu, odnosno vakcinaciju. Sudeći prema informacijama iz naše zemlje, regiona i svijeta četvrti val korona virusa polako počinje, kažu epidemiolozi. Zato je neophodno kontinuirano provođenje preporučenih preventivnih mjera , ali vakcinacija koja je najbolja zaštita od širenja pandemije.
“U tom smislu imamo dovoljno vakcina koje preporučujemo našim građanima i vrlo je bitno da se taj proces ubrza obzirom da , prema zadnjim preporukama i našeg Kriznog štaba je omogućeno da se otvori što veći broj punktova kako bi ovaj vid zdravstvene intervencije približili samim građanima”, kaže dr. Blaško Topalović, epidemiolog ZZJZ TK.
Prema posljednjeim izvještajima prikupljenim u petak, subotu i nedjelju četrdeset devet je novootkrivenih pozitivnih otkrivenih slučajeva na korona virus.
“A registrovano je i osam smrtnih slučaeva povezanih sa covid infekcijom. Radi se o osobama koje nisu vakcinisane. To su osobe koje su ranjivije u odnosu na one koji su vakcinisani i sa određenim komorbiditetima.To svakako pokazuje koliki značaj vakcinacija ima u očuvanju zdravlja i sprječavanja obolijevanja od težih kliničkih oblika”, navodi epidemiolog Topalović.
Nova školska godina je na pragu. Zbog veće mogućnosti širenja zaraze poseban apel upućen je svim akterima obrazovnog sistema.
“Jedino na taj način možemo usporiti ili spriječiti prenos virusa sa osobe na osobu”, istiće dr. Topalović.
Vakcina ima dovoljno, navodi dr. Topalović. Domovi zdravlja u Tuzlanskom kantonu raspolažu sa više od osam hiljada neiskorištenih doza, dok u ZZJZ TK u zalihi ima preko 20 000. Sutra se očekuje novi kontigent sa deset hiljada Sinofarma i četiri hiljade Pfizer vakcina. Vaše je samo da se vakcinišete na najbližem vakcinalnom punktu.