Svečano otvorena “pametna škola” u Gradačcu

Svečanim presjecanjem vrpce na školskim vratima, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu i zvanično je dobila titulu pametne, energetski efikasne škole. Njenih 850 učenika ove zime imalo je mnogo toplije učionice nego ranije, zahvaljujući investiciji od 170 hiljada konvertibilnih maraka iz projekta prekogranične saradnje INTERREG.

– Na ovoj konkretno školi rađena je termoizolacija zida. Zamijenjena je stara drvena stolarija, novom PVC stolarijom. Termoizolacija tavana i zamijenjen je kotao. Nije više kotao na ugalj. Sad je na pelet, pojašnjava za RTVTK Adi Tanović, projekt asistent Centra za razvoj i podršku Tuzla, nevladine organizacije koja je posredovla u realizaciji ovog projekta.

U Gradačcu kažu, da osim osnovaca i njihovih nastavnika benefite osjete svi građani, jer škola, smještena u središtu čaršije više ne zagađuje okoliš.

– Ova aktivnost i ono što je učinila Općina Gradačac na uređenju i rekonstrukciji sportskog poligona ispred ove škole značajno će doprinijeti da kvalitet nastave bude na puno boljem nivou, mišljenje je gradačačkog načelnika Edisa Dervišagića.

INTERREG vrijedan 3,2 miliona maraka je povezao Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru. Tuzlanski kanton je od ovog novca i sufinansiranje iz budžeta obnovio ukupno šest škola, a Brodsko-posavska županija jednu. Još značanija saradnja ovih učesnika projekta tek slijedi.

– Moram naglasiti da smo mi u razgovorima i za jedan sličan projekat koji će obuhvatiti 18 škola na području TK. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo mislim da ćemo proći na tom projektu, kaže Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Hrvatska je kao članica Evropske unije imala pristup evropskim fondovima, pa su ranije obnovili 20 škola u Bordsko-posavskoj županiji. U novom projektu će napraviti korak dalje.

– Mi planiramo u BPŽ pošto imamo razrađenu dokumentaciju za postavljanje sunčane elektrane za 15 škola, svih tih 15 škola opremiti sa sunčanim elektranama, kaže Damir Mirković, zamjenik župana.

Osim investicija u škole, projektini timovi zemalja susjeda uspostavili su i značajne kontakte sa nevladinim organizacijama i udruženjima. Očekuju da će im to i iskustvo stečeno kroz INTERREG olakšati apliciranje i dobijanje novca za realizaciju novih zajedničkih projekata.