TK: Objavljen konkurs za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama

Danas je objavljen konkurs za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, a za kojima su škole iskazale potrebe za narednu školsku godinu. Po ovom konkursu, na određeno vrijeme, bit će zaposleni nastavnici, stručni saradnici i dio vannastavnog osoblja za kojima su, nakon zbrinjavanja tehnološkog viška, škole iskazale potrebu. Naredna školska godina će, u skladu sa zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju Tuzlanskog kantona početi u utorak 1. septembra ove godine.

Konkursna procedura se provodi prema Pravilniku o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona i nije bilo nikavih izmjena u odnosu na prošlu godinu, potvrdila nam je ministrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić. Traženu dokumentaciju kandidati trebaju dostaviti neposredno na protokol škole ili preporučeno putem pošte, zaključno sa 4. avgustom ove godine.

– Nema nikakvih izmjena u Pravilniku sve ostaje isto kao i prošle godine. Konkurs je izašao danas 27.07, sve su pozicije na određeno vrijeme. Konkurs ostaje otvoren 7 dana kao i svake godine. Intervju je, ako se dobro sjećam, 12,13,14. avgust i na isti način se odvija kao i prethodnih godina, s tim da će uvijek i u svakoj situaciji biti uslov da se poštuju higijensko – epidemiološke mjere, kazala nam je ministrica Brašnjić.

Konačnu rang-listu škole su dužne istaći na vidnom mjestu na ulazu u školu, 27. avgusta i na web stranici škole. U roku od dva radna dana direktor škole i izabrani kandidat dužni su zaključiti ugovor o radu. U istom tom roku, izabrani prvorangirani kandidati dužni su putem pisane izjave izjasniti se o prihvatanju ili odustajanju od zaključivanja ugovora o radu. Ministrica Brašnjić ističe da bi ugovori sa odabranim kandidatima trebali biti zaključeni početkom školske godine.

– Imamo standardnu proceduru kao i svake godine. U konkursu je navedeno kako idu pozivanja, šta se dešava ako odustane prvi kandidat. Mi očekujemo da se u prvih sedam dana najdalje od početka školeske godine da svi budu na svojim radnim mjestima i sa potpisanim ugovorima, dodala je.

Kada je u pitanju pravo na bodovanje po osnovu pripadnosti nekoj od kategorija branitelja, odnosno po osnovu radne obaveze, kao dokaz da su u vrijeme Konkursa bili nezaposleni kandidati su dužni dostaviti uvjerenje Službe za zapošljavanje odnosno ovjerenu Izjavu da će u sučaju da budu primljeni u radni odnos dostaviti uvjerenje kojim se potvrđuje da su se do isticanja Konačne rang liste, odnosno do 27.08.2020.godine, nalazili na evidenciji nezaposlenih lica.

(RTVTK)

Pročitajte...