Tokić o presudi u Haagu: Historijska šansa za hrvatski narod

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) – Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, smatra da pravosnažna presuda Haškog tribunala šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne i čelnicima R Hrvatske, iz perioda 1992.-1995., predstavlja historijsku šansu za hrvatski narod za sistemsku “detuđmanizaciju” R Hrvatske i politike hrvatskog naroda.

– Ona otvara i posebno povoljan prostor za novu stranicu saradnje bošnjačkog i hrvatskog naroda, suštinski zasnovanu na međusobnom priznanju i poštivanju nacionalnog identiteta,kao i saradnju dviju država na ravnopravnim osnovama, punog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta koje će u budućnosti kao članice NATO-a i EU predstavljati okosnicu mira i stabilnosti u regionu – navodi Tokić, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

Tokić smatra da “sadašnji ili budući legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju prihvatiti realnost presuda Haškog tribunala kao i konzekvence koje proizilaze iz presude za udruženi zločinački podhvat” – navodi se, između ostalog, u saopćenju iz Bošnjačkog pokret za ravnopravnost naroda.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...