Tradicionalno sušenje šljive u Kalesiji

Nije teško kada vam zatrebaju, kupiti suhe šljive u našim marketima. Bez košpica, s košpicama, prelivene čokoladom ili ne, sve su one prerađene uglavnom industrijski i u električnim sušarama. Tradicionalni način sušenja u takozvanim Pušnicama još se ponegdje može pronaći na selima. Jednu takvu pronašli smo nadomak Kalesije u Dedajićima. Baš na ovakav način, u porodičnoj pušnici porodice Ramić šljive suši, već pranena Zejneba. Sve počinje kada naspe prvu ljesu.

Postupak sušenja šljive u tradicionalnoj sušari, iziskuje i rad noću, navodi dalje naša sagovornica. Ramićima je ovaj način sušenja šljive nezamjenjiv. U Udruženju Eko zeleni TK, odlučili su da Zejnebi Ramić uruče zahvalnicu za očuvanje tradicije naših naroda. Također, u susret Svjetskom danu kulturno-historijskog naslijeđa, namjera je baštiniti dio tradicije na ovom prostoru. I naša priča je jedna vrsta zahvalnice ali i zaostavština novim generacijama koje će ovakav način sušenja šljiva možda pronaći samo u TV arhivima. Prisjeća se naša sagovornica i vremena nekad, kada su se uz pušnice pravila sijela. Takav običaj je kako navodi zadržan i danas.