Turistička sezona u regionu upitna i neizvjesna

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini, ali i  zemljama regiona upitna je i neizvjesna zbog pandemije koronavirusa. Otkazani su mnogobrojni turistički aranžmani. U mnogim zemljama širom svijeta na snazi su i određene preventivne mjere koje uključuju zabranu rada trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, kao i zatvaranja granica. Stanovnici BiH upravo zbog navedenih mjera, ali i obavezne mjere samoizolacije po eventualnom povratku u našu zemlju, ne žele putovati van granica. Zbog toga se većina odlučuje za turistička putovanja unutar svoje domovine. Iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona ističu kako u našem kantonu i državi, postoji mnoštvo zanimljivih turističkih destinacija, koje vrijedi posjetiti.

Autor: Dino Dropić

Zbog pandemije koronavirusa propalo je mnogo turističkih aranžmana koji su uključivali putovanja van Bosne i Hercegovine. Zatvorene su granice, a bh. državljani morali su otkazati putovanja u zemlje regiona. Stanovnici Tuzlanskog kantona, ali i iz ostalih područja naše zemlje, mogli bi početi razmišljati u destinacijama i odmorima u Bosni i Hercegovini.

 U okviru te ukupne turističke ponude BiH naravno da je sadržan i Tuzlanski kanton, naša prekrasna Panonika. Najave su da se ide u pripremu otvaranja samog kompleksa sa određenim normativima, kakvih se trebaju pridržavati svi oni koji učestvuju u samom tom ciklusu. Naše planine su ostale zdrave, idealna su destinacija za ubuduće. Nadalje govoreći Sarajevo je turistička destinacija koja ima priču sama za sebe. Naše more, naša Hercegovina je također mamac i također je idealna turistička destinacija ne samo za nas nego i za sve ljude iz okruženja”, istakao je Miralem Mešković  direktor Turističke zajednice TK.

U cilju suzbijanja koronavirusa, Federalni Krizni štab uveo je određene mjere prevencije. Tržni centri, kao i određeni ugostiteljski objekti su zatvoreni. To predstavlja glavni razlog zašto ljudi ne žele putovati. Zbog toga mnoge agencije nude mogućnost turističkih obilazaka unutar Bosne i Hercegovine. Postoje najave da bi ukoliko se zadrži povoljna epidemiološka situacija, moglo doći do dodatnog popuštanja mjera.

 “ Nudimo mi i tu mogućnost i vjerovatno će ta mogućnost sada biti više zastupljena dok je ovakvo stanje. Mada evo sve je zatvoreno. Nemamo još uvijek mogućnost da negdje nekog odvedemo osim u prirodu, u neki restoran odnosno u neki hotel, to još uvijek ništa ne radi. Vrlo je teško s tog apsekta govoriti. Zašto nema ni putnika na putovanjima, pa ne rade tržni centri ne rade škole, fakulteti, državne institucije i oni rade nekim manjim obimom. Kad to sve proradi  vjerujemo da će onda putnici se pojaviti, a isto tako taj segment turizma i on će se otvoriti”, rekao je Nedžad Siočić  direktor “Transturist” Tuzla.

 Iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona pozivaju sve građane da posjete prelijepe turističke  destinacije na području Tuzlanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine.