Turska: Rezerve gasa u Crnom moru za 45 godina

Energetske rezerve u Crnom moru dovoljne su da pokriju svjetsku potražnju za prirodnim gasom za 45 godina, izjavio je zamjenik šefa turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), bivši premijer Binali Yildirim.

“Rezerve prirodnog gasa u Crnom moru procjenjuju se na 540 milijardi kubnih metara. Ovo je samo početak, bit će i nastavak. Crno more je u stanju da pokrije svjetske potrebe za gasom za 45 godina”, rekao je Yildirim, prenosi turski portal Sozcu.

Turske vlasti su 2020. godine objavile da su otkrivene velike rezerve gasa u Crnom moru.

Zalihe najvećeg nalazišta Sakarija su tada premašile 400 milijardi kubnih metara, prenosi Tanjug.

Povećati dnevnu proizvodnju

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, u intervjuu za majski magazin Kriter, rekao je da je planirano da ovo polje počne sa radom početkom 2023. godine i da se dnevna proizvodnje gasa poveća na 40 miliona kubnih metara.

“Namjeravamo da počnemo sa proizvodnjom gasa, najvjerovatnije u prvom kvartalu sljedeće godine. U početnoj fazi proizvodnja gasa dnevno bit će 10 miliona kubnih metara, u roku od tri do četiri godine planiramo da povećamo obim na 40 miliona kubnih metara po danu, odnosno, godišnji obim proizvodnje gasa će također rasti“, rekao je ministar.

Pročitajte...