U BiH narednih dana oblačno s kišom i jakim olujnim i orkanskim udarima

U Hercegovini, Krajini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne danas se prognozira vrijeme sa više oblačnosti.

U ostalim dijelovima Bosne mala do umjerena naoblaka. Krajem dana slaba kiša je moguća u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, u Krajini i na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviša dnevna između 16 i 22 stepena.

U Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne u subotu, 27. oktobra prognozira se više oblačnosti. U većem dijelu Bosne bit će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini rijetko može pasti i malo kiše. Vjetar umjerene jačine južnog smjera.  Očekuju se i jaki udari juga brzine 40 do 65 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 16 stepeni. Najviša dnevna većinom između 16 i 23, na sjeveru i sjeveroistoku zemlje do 26 stepeni.

Više oblačnosti se prognozira u nedjelju, 28. oktobra prijepodne u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Od sredine dana i u ostalim područjima postepeno naoblačenje. U drugoj polovini kiša se prognozira u Hercegovini, Krajini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Više padavina bit će u Hercegovini. U cijeloj zemlji bit će vjetrovito. Jaki udari juga od 40 do 60 km/h. Maksimalni olujni udari juga se prognoziraju od 60 do 75 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 stepeni. Najviša dnevna većinom između 16 i 22, na sjeveru i sjeveroistoku zemlje od 22 do 26 stepeni.

U ponedjeljak, 29. oktobra jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. U Hercegovini se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. U većem dijelu Bosne padat će slaba kiša. Vjetar većinom umjerene jačine južnog smjera.

Očekivani su i jaki udari juga od 40 do 60 km/h. Olujnih udara juga do 70 km/h može biti u  Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Krajem dana i tokom noći na utorak prognozira se jačanje juga sa izglednim jakim olujnim čak i orkanskim udarima od 80 do 115 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 stepeni. Najviša dnevna u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne između 14 i 18 stepeni. U većem dijelu Bosne najviša dnevna između 17 i 24 stepena.

Upozorenje na vjetar južnog smjera i obilnu kišu u Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.